Haihatuksen kesä 2022

Tulevana kesänä Taidelaitos Haihatuksessa nähdään ja koetaan virolais-suomalaisena yhteistyönä toteutettava näyttely- ja tapahtumakokonaisuus Estomania 3,  uusi galleriatalo KITA, MusaSunnuntai -ulkoilmakonserttisarja, yhteisötaideproduktio Voimametsä sekä vietetään kansainvälisen taiteilijaresidenssin 10-vuotisjuhlaa. Tervetuloa nauttimaan!

Estomania 3

Taidelaitos Haihatuksen 23. kesänäyttely on koko kesän mittainen virolais-suomalaisen taiteen festivaali Estomania 3.  Kolmiosainen Estomania -näyttelysarja on vuosikymmenen ajan jalostunut moniulotteinen taidehautomo, jossa korostuvat yhdessä tekemisen arvot, taiteen rajattomuus ja ennakkoluuloton asenne työskentelyyn. Näyttelyn kuraattoreina toimivat Haihatuksen toiminnanjohtaja Risto Puurunen sekä taiteilijat Johanna Sipilä ja Panu Ollikainen, joita yhdistää vuosien mittainen taiteilijaelämä Tallinnassa ja siellä solmitut kontaktit Viron taidemaailmaan.

Kesäkuussa Haihatuksen valtaa värikäs taiteilijajoukko virolaisen taideundergroundin helmistä Oscar-ehdokkaisiin. Kesä tuo tullessaan paljon yllätyksiä ja taiteilijalähtöistä yhteistyötä.  Moniäänisessä ryhmänäyttelyssä ja oheistapahtumissa nähdään ja koetaan mm. Erik Alaloogan soivia veistoksia, Bita Razavin remonttikokemuksia Virossa, Noolegruppin käsitteellistä ironiaa, Veiko Õunpuun elokuvia, Taave Tuutman uusimpia absurdeja luomuksia, Bille Neeven ja Mari Aaltosen performansseja, Jussi Kiven vedenalaista tutkimusmatkailua Virossa, Steve Vanonin näyttäviä maalauksia, Katrin Piilen hyperrealismia, Mari Prekupin eugeniikkapohdintoja ja Ernest Truelyn muotoilemia kesäkampauksia.

INFO: Avoinna 10.6. – 7.8.2022 ke-su klo 11-18 + elokuun viikonloput la-su klo 11-18. Liput: 15/10/5 euroa. Lisätietoja täältä!

Kineettisen taiteen talo KITA

Heinäkuussa 2022 Joutsaan Tokerontielle avataan kokonaan uusi taidegalleria, Kineettisen taiteen talo KITA. Nähtävillä on taiteen ja tieteen kiehtovalla tavalla yhdistävää, tavalla tai toisella liikkeeseen perustuvaa taidetta. Gallerian avajaisnäyttelyssä koetaan kineettisiä veistoksia, installaatioita, grafiikkaa, ääni- ja valotaidetta sekä performansseja.  Kineettisen taiteen talon taiteellisena johtajana toimii Tuomo Vuoteenoma. Uuden gallerian ovet aukaistaan Joutsan Joutopäivien yhteydessä, perjantaina 1.7.2022.

INFO: Avoinna 1.7. – 7.8.2022 ke-su klo 11-18 osoitteessa Tokerotien 11. Liput: 15/10/5. Haihatus ja KITA ovat Museokorttikohteita. Lisätietoja täältä!

MusaSunnuntai

Haihatuksen suositut piknik-keikat järjestetään kesäkaudella 2022 jokaisena heinäkuun sunnuntai-iltana. MusaSunnuntaissa Haihatuksen ulkolavalle, Haihastagelle, nousee joukko suomalaisen indie-musiikin kiinnostavimpia nimiä. MusaSunnuntait käynnistyvät Joutsan Joutopäivät-viikonloppuna 3.7., esiintyjinä 22.Pistepirkko ja Roku Rousu & The IONS. 

INFO: MusaSunnuntait jokaisena heinäkuun sunnuntaina alkaen klo 18. Liput: 15-30 euroa. Lisätietoja täältä!

Residenssitoiminta 10-vuotta & Mega Mad in Finland

Haihatuksen kansainvälinen taiteilijaresidenssi viettää juhlavuottaan. Jo vuosikymmenen ajan Haihatus on tuonut Joutsaan taiteen tekijöitä ja opiskelijoita ympäri maailman. Koronavuodet ovat hiljentäneet kansainvälisen liikkuvuuden minimiin, mutta Haihatus katsoo luottavaisin mielin tulevaisuuteen ja julkistaa huhtikuun aikana uuden avoimen residenssihaun syksylle 2022. Hiljaisella kaudella residenssin majoitus- ja työskentelytiloja on kunnostettu yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Syksyn residenssitaiteilijat pääsevätkin inspiroitumaan ympäröivän järvi-suomalaisen luonnon lisäksi 110-vuotiaan Utopia-rakennuksen uudistetuista tiloista.

Residenssin vuosikymmenen mittaista taivalta juhlistetaan mm. Haihatuksen ympärivuotisessa residenssissä olevan nykysirkusryhmä Kallo Collectiven ja ryhmän ranskalaisten yhteistyökumppanien toteuttamalla esityksellä MegaMad. Kansainvälisesti tunnetun Mad in Finland -nykysirkusesityksen juhlaversio MegaMad nähdään Haihatuksen pihapiirissä Joutsan joutopäivien aikaan sunnuntaina 3.7.2022.

Mad in Finland -kollektiivi kokoaa yhteen suomalaisen nykysirkuksen kirkkainta kärkeä. Sirkusta ja musiikkia huumorilla yhdistävä esitys on tehnyt Suomea ja suomalaista nykysirkusta tunnetuksi maailmalla ja toiminut suomalaisen naisvoiman lähettiläänä. Mega Mad in Finland on megalomaaninen, pidättelemätön ja kokeileva performanssi, jossa mikään ei ole liikaa. Kun 20 naista päästetään valloilleen, loitsutaan maailma raiteilleen, kurotetaan kohti mahdotonta ja kootaan Suomen sirkushistorian kovaäänisin sirkuspyramidi suoraan saunasta. 

INFO: Residenssin ajankohtaiset kuulumiset löytyvät osoitteesta: www.facebook.com/haihatus

Mega Mad in Finland:  27.6.-2.7. Taiteilijaresidenssiperiodi Haihatuksessa  / 3.7. Mega Mad in Finland -performanssi ja Mad in Finland -elokuva Joutsan Joutopäivien yhteydessä Taidelaitos Haihatuksen pihalla.

Yhteisötaideproduktio Voimametsä

Voimametsä on lapsille ja nuorille, sekä nuorille aikuisille suunnattu matalan kynnyksen osallistava ja syrjäytymistä ehkäisevä yhteisö- ja ympäristötaideprojekti. Se on kokonaisuus, jonka jokainen osa suunnitellaan ja toteutetaan osallistujien toimesta – jokaisen taidot ja toimintakyky huomioiden. Voimametsän tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, joka ehkäisee syrjäytymistä, koulupudokkuutta ja yhteiskunnallista huono-osaisuutta. Voimametsä pyrkii luomaan hyvinvointia yhteisötaiteen ja siihen liittyvien taidelähtöisten menetelmien kautta. Voimametsän ohjaajina toimivat Kaisa Vigman ja Arlene Tucker.

INFO: Avoinna 10.6. – 7.8.2022 ke-su klo 11-18 + elokuun viikonloput la-su klo 11-18. Sisäänpääsy Haihatuksen lipulla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content