Taidelaitos Haihatuksen juhlavuoden kesänäyttely avautuu
Lauantaina 15.6. vietetään Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttelyn avajaisia Keski-Suomessa Joutsassa. Noin viidenkymmenen taiteilijan ja taideryhmän suurnäyttely koostuu useista eri osuuksista, jotka levittäytyvät pitkin kurjainhoitolaitoksesta taidelaitokseksi muuttunutta kesäparatiisia.
Juhlakesän näyttelyissä käsitellään ajankohtaisia ja puhuttelevia teemoja nykytaiteen sekä Haihatuksen juurille juontavan ITE-taiteen eli nykykansantaiteen keinoin.
“Taidelaitoksen kesänäyttelyt tuovat yhteen ainutlaatuisen kokonaisuuden erilaisista tekemisen tavoista ja eri taustoista tulevien taiteilijoiden teoksia. Haihatus haluaa juhlia jokaisen oikeutta taiteeseen, tehden näkyväksi näkökulmia ja todellisuuksia, joita emme ole valtavirrassa tottuneet kokemaan,” sanoo Haihatuksen tirehtööri Risto Puurunen.
Vuonna 2001 Haihatus muutti Hartolasta Joutsan Koiravuoreen vanhalle vanhainkoti- ja sairaalakiinteistölle. Taidelaitos Haihatuksen nimi juontuukin alueen ja rakennusten käyttöhistoriasta; alueella on toiminut mm. kurjainhoitolaitos, synnytyssairaala ja vanhainkoti.
Joutsan keskustassa sijaitseva Koiravuoren alue, jolla Haihatus sijaitsee, on todettu olevan kulttuurimaisemallisesti merkityksellinen. Esimerkiksi kurjainhoitolaitoksena toimineen Fantasia -tapahtumatalon on tutkittu olevan jopa osittain jo 1600- luvulla rakennettu ja siten tällä hetkellä vanhin joutsalainen rakennus, joka edelleen on aktiivisessa käytössä.
HAIHATUS25 on neljän kuraattorin koostama kokonaisuus poliittisesti ja yhteiskunnallisesti haastavaa nykytaidetta
Galleriatalon seinä omistettuna iranilaisen Golrokh Nafisin julistetaiteelle. Kuva: Annina Mannila
Maailmantilaa viime vuosina ovat määrittäneet edelleen käynnissä olevat suuret muutokset – pandemia, kolonialismin vastustaminen ja rodullistettujen ihmisten oikeudenmukainen kohtelu – jotka tekevät tämän näyttelyn herättämistä keskusteluista ja esille nostamista äänistä nyt tärkeämpiä kuin koskaan.
“HAIHATUS25 -näyttelyssä nähdään ja kuullaan moninaisia ääniä, jotka jäävät usein keskustelukulttuurin marginaaleihin. Suomessa jo pelkästään ulkomaalaisen kuuloinen sukunimi vaikuttaa radikaalisti mahdollisuuteen saada töitä. Suomalainen rasistinen retoriikka politiikassa sekä haluttomuus tuomita Israelin tekemää kansanmurhaa Gazassa ovat kaikki valkoisesta ylivallasta nousevia käytäntöjä, joita perustellessa naamioidaan ”objektiivisiksi mielipiteiksi”, jatkaa Valve.
Alma Tuuva on on internet- ja kuvataiteilija, aktivisti ja vaikuttaja, joka tutkii taiteellaan internet- ja someilmiöihin liittyviä tunteita, valtaa ja mahdollisuuksia. Hänen tähän mennessä tunnetuin teoksensa on Instagramissa ilmiöksi noussut @pikakahvimemegirl -alter ego, jonka kautta taiteilija puhuu muun muassa köyhyydestä, ulkopuolisuudesta ja ihmissuhteista.
“Haihatuksesa esillä oleva teokseni ‘Memeismi’ käsittelee tilanottamista, vapauden kaipuuta ja taidetta elämää ylläpitävänä voimana. Teos tutkii meemien olemusta fyysisinä esineinä ja sitä, kuinka niiden tapa vuorovaikuttaa ympäristön kanssa muuttuu, kun ympäristö on digitaalisten alustojen sijaan fyysinen tila,” sanoo Tuuva.
Tuuva on myös osa meemitaiteilijoista koostuvaa It girls -kollektiivia, jonka yksi tavoitteista on tuoda sometaide nähtäville gallerioihin ja museoihin, ja vahvistaa sen asemaa nykyajan poliittisena poptaiteena.
Jubilee juhlii Haihatuksen historiaa ja yhteisöllisyyttä
Jubilee -näyttelyosuudessa nähdään Haihatuksen pihapiiriin ja Fantasia-taloon rakennettu itsenäinen näyttelyosuus, joka tuo yhteen aiempien vuosien Haihatus-taiteilijoita, uusia taiteentekijöitä, sekä yhteisötaidetta. Pihapiirin taidekokoelma on yllättävä ja innostava sekoitus nykytaidetta sekä omaehtoista ITE-taidetta keskellä kaunista maalaismaisemaa.
“Jubilee-näyttelyssä nähdään taiteilijoita Haihatuksen 25-vuotisen historian varrelta. Muun muassa Vesa Väänäsen teoksia sisältävä ITE-taidepellon taidekokonaisuus on restauroitu entiseen loistoonsa. Tämän vuoden uutuutena esillä on näyttely teoksia Markku Pennaselta, joka teki taidetta yksin eristyksissä. Hänen teoksiaan ei ole ollut esillä koskaan aiemmin”, kertoo Puurunen.
Voimametsä on Haihatuksessa kehitetty matalan kynnyksen yhteisötaidekonsepti. Kyseessä on Haihatuksen pihapiirin rakentuva kokonaisuus, jossa osallistavan taiteentekemisen kautta luodaan hyvinvointia syrjäytymisvaarassa, heikossa yhteiskunnallisessa asemassa ja laitoshoidossa olevien sekä pakolaisina elävien eri-ikäisten ihmisten arkeen.
Voimametsässä nähdään myös Jaakko Aution yhteisötaideteos, jossa paikalliset joutsalaiset ja Joutsassa asuvat ukrainalaiset pakolaiset laulavat yhdessä.
Jubilee-näyttelyä kuratoivat Risto Puurunen ja Panu Ollikainen sekä yhteisötaideprojekti Voimametsän taiteellinen johtaja Kaisa Vigman.
Haihatuksen tarjontaan kuuluu myös vuonna 2022 perustettu Kineettisen taiteen talo KITA, joka löytyy aivan Nelostien vierestä. Liikkuvaan taiteeseen erikoistunut galleria tarjoaa tänä kesänä kesänäyttelyn teemalla Näkymättömyys. KITA-gallerian taiteellisena johtajana ja näyttelyn kuraattorina toimii Tuomo Vuoteenoma.
Lisätiedot:
HAIHATUS25 -näyttelyn tiedot sekä katalogi: https://haihatus.fi/haihatus25-kesanayttely/
Kuvat medialle:
https://drive.google.com/drive/folders/17AYrz5ln8YJzdp6UQ6gaeIR91ewCtuN2
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
HAIHATUS25 -juhlanäyttely:
Kuraattori, Julius Valve
040 527 6467, julius@haihatus.fi
Jubilee, ITE-taide ja muu Haihatuksen toiminta:
Haihatuksen toiminnanjohtaja, Risto Puurunen
0400 858 639, risto@haihatus.fi
Yhteisöptaideprojekti Voimametsä:
Voimametsän taiteellinen johtaja, Kaisa Vigman
044 582 4291, kaisa@haihatus.fi
Kineettisen taiteen talo KITA -galleria:
KITA-gallerian taiteellinen johtaja, Tuomo Vuoteenoma
050 369 3839, tuomo@haihatus.fi