Joutsan kulttuurikesä 2022 – tule kylään ja ylläty!

Kulttuurikesän 2022 ohjelmisto julkistetaan pian!


Joutsa tarjoaa tänä kesänä kiehtovia taidenäyttelyjä, konsertteja, Suomen suurimmat kyläfestarit sekä kesäisiä lähiruokaherkkuja keskellä kauneinta Järvi-Suomea. Poikkea mökiltä tai jää yökylään!

Löydät tältä sivulta esittelyt Joutsan kulttuurikesän kohteista- Taidelaitos Haihatuksesta, Café Meijerinliiteristä, TUO TUO Kulttuuri tila ja residenssistä ja Suomen suurimmasta kyläfestivaalista, Joutorockista. Sivun alussa on koko kesän kulttuurikattaus päivämäärineen ja aukioloajat. Tarkemmat tiedot näyttelyistä, tapahtumista ja lipunmyynnistä löydät kohteiden omilta verkkosivuilta.

Lisätietoa Joutsan matkailusta, kuten majoituskohteista ja ravintoloista, saat Joutsan kunnan sivuilta Visit Joutsa -osiosta.

AUKIOLOAJAT

9.6.-29.8. Café Meijerinliiteri | avoinna 9.6. – 8.8. ke-su klo 12-18 + elokuun viikonloput la-su klo 12-18. | Lue lisää täältä
12.6.-29.8. Taidelaitos Haihatus | avoinna ke-su klo 11-18
18.6.-22.8. TUO TUO Kulttuuri Tila ja residenssi – Kesäkahvila & Suvenpuoti | avoinna pe-su 12:00 – 18:00 | Lue lisää täältä
14.8. Joutorock | Lue lisää täältä

KESÄKUU

9.6.-11.7. Galleria Jäähuone – Laura Hokkanen ja Janne Saarinen: Paratiisi
12.6.-29.8. Haihatuksen Kesänäyttely 2021 – Avantgardevekkula: Polttava tarve
25.6.-29.8. TUO TUO Niitty – ‘Dreaming of Laho Paratiisi’ Ekotaideteos

HEINÄKUU

9.6.-11.7. Galleria Jäähuone: Laura Hokkanen ja Janne Saarinen – Paratiisi
12.6.-29.8. Haihatuksen Kesänäyttely 2021 – Avantgardevekkula: Polttava tarve
25.6.-29.8. TUO TUO Niitty – ‘Dreaming of Laho Paratiisi’ Ekotaideteos
4.7. Haihatuksen MusaSunnuntai: Maustetytöt, Amuri, Veijo Peso
11.7. Haihatuksen MusaSunnuntai: Kynnet, Joku Iiris, The Alibies
13.7. Haihatus Live: Ismo Alanko yksin
14.7.-29.8. Galleria Jäähuone – Tatiana Akimenko, Ilari Kähönen ja Alex Suomi
16.7.-29.8. TUO TUO Puutarha – ‘Mätäkuu’  Taidenäyttely
18.7. Haihatuksen Musasunnuntai: Litku Klemetti, Metsäheikki, Joose Keskitalo (New songs for Old Motifs)
23.7. Suonteen Soitto-konsertti: Aili Ikonen
25.7. Haihatuksen MusaSunnuntai: Jaakko Laitinen & Väärä Raha, Black Magic Six, Slack Bird

ELOKUU

12.6.-29.8. Haihatuksen Kesänäyttely 2021 – Avantgardevekkula: Polttava tarve
25.6.-29.8. TUO TUO Niitty – ‘Dreaming of Laho Paratiisi’ Ekotaideteos
14.7.-29.8. Galleria Jäähuone – Tatiana Akimenko, Ilari Kähönen ja Alex Suomi
16.7.-29.8. TUO TUO Puutarha – ‘Mätäkuu’  Taidenäyttely
1.8. Haihatuksen MusaSunnuntai: Rosita Luu, Kauko Röyhkä + TBA 
8.8. Haihatuksen Musasunnuntai: Jimi Tenor, Prospero, Bodyshop
14.8. Joutorock
15.8. Haihatuksen MusaSunnuntai: Cleaning Women, Janne Westerlund + TBA
22.8. Haihatuksen Musasunnuntai: Hot Heros & Janne Laurila, Arttu Takalo & Niko Kumpuranta + TBA 
27.8. Suonteen Soitto -konsertti: Samuli Putro | Klo 20:00
28.-29.8. Haihatuksen kesänäyttelyn päätösviikonloppu & MusaSunnuntai: Radiopuhelimet, Kometa, Myttys

SYYSKUU

4.9. Suonteen Soitto-konsertti: Syyslaulu – Kesäkauden päättäjäiskonsertti | Klo 19:00

TAIDELAITOS HAIHATUS


Taidelaitos Haihatus on kesänäyttelystä yhdeksi Suomen mielenkiintoisimmaksi kulttuurimatkailukohteeksi kasvanut taidenäyttelyiden, konserttien ja poikkitaiteellisten tapahtumien koti Joutsan Koiravuoressa.

Kesällä 2021 22. kertaa järjestettävä nykytaiteen kesänäyttely kantaa tänä vuonna teemaa Avantgardevekkula: Polttava tarve. Näyttely haluaa häivyttää tittelit, suuret saavutukset ja ennakkoluulot, jotta voisimme yhdessä palata mahdollisimman alkuperäisen ihmettelyn ja empaattisen pohdinnan äärelle. Taide on voimavara, jonka avulla on mahdollista murtaa materiaalisia ja henkisiä raja-aitoja. 

Kesänäyttelyn yhteydessä Haihatuksessa järjestetään kesän mittaan MusaSunnuntai -konserttisarja, tapahtumia ja toimintapäiviä. Tavoitteena on kannustaa osallistujien omavireistä taidetoimintaa sekä edistää henkisten voimien opiskelua. 

Lisätietoa MusaSunnuntain keikoista löydät täältä.
Ennakkoliput myynnissä Haihatus Shopissa: https://holvi.com/shop/haihatus/

CAFE MEIJERINLIITERIN KULTTUURIKESÄ


Kesäkahvila Café Meijerinliiteri sijaitsee kauniin vanhan maalaistalon idyllissä, 10 kilometriä Joutsan keskustasta Kangasniemelle päin. 1850-luvun kotitarvemeijeriin loihditussa kahvilassa tarjoillaan tuoretta kahvia, minttuteetä, raikasta raparperimehua sekä suolaisia ja makeita leivonnaisia satokauden mukaan.

Kahvilapalvelujen lisäksi Meijerinliiterissä on tarjolla kiinnostava kattaus kulttuuria: Suonteen Soitto -kesäkonsertit, Galleria Jäähuoneen taidenäyttelyt sekä tilan rakennuksiin levittäytyvä pysyvä näyttely Juuret tarjoavat herkkuja kulttuurinnälkään. Aitoista löytyvät myös Design Pylsyn kesäputiikki ja kesämekkokirppis.

Meijerinliiterin uniikki konserttitila Jäähuone sijaitsee vuonna 1912 rakennetun kivinavetan vanhassa maitojenjäähdytystilassa, jäähuoneessa. Massiivisista graniittipaaseista ja jyhkeistä hirsistä rakentuvan tilan kruunaa taiteilija Inka-Maaria Jurvasen maalaama muraali Kokon seitsemän veljestä. Teos on Jurvasen tulkinta 1800-luvun lopulla otetusta valokuvasta, jossa Kokon tilalta lähtöisin olevat seitsemän veljestä ovat kokoontuneet perheineen yhteiseen sukupotrettiin. Jäähuoneella järjestettävät Suonteen Soitto -kesäkonsertit tuovat Meijerinliiterin estradille joukon hienoja kotimaisia musiikintekijöitä. Kesän 2021 esiintyjät löydät täältä: http://www.cafemeijerinliiteri.fi/tapahtumat/

Kivinavetassa sijaitsee myös Café Meijerinliiterin rouhea taidegalleria, Galleria Jäähuone. Galleriasta avautuu suorastaan kansallisromanttinen näkymä koivumetsään ja näyttelyiden taustaäänenä kuullaankin lintujen iloista sekakuoromusiikkia. Näyttelyt ovat avoinna kahvilan aukioloaikojen mukaan. Näyttelyihin on vapaa pääsy. Lisätietoja Galleria Jäähuoneesta: http://www.cafemeijerinliiteri.fi/galleria/

Café Meijerinliiterin rakennuksissa elää myös pysyvä Juuret-näyttely, joka herättää historian henkiin. Näyttely tuo lähelle tuttua ja tuntemattomampaakin koti-, maa- ja metsätalouden esineistöä vuosisatojen ajalta. Vinteiltä ja varastojen uumenista on löytynyt lukuisia aarteita rakastuneen rakuunan laulukirjasta (1849) separaattoreihin.

KULTTUURI TILA JA RESIDENSSI TUO TUO


TUO TUO Kulttuuri tila ja residenssi on vuonna 2020 perustettu kulttuurin tila, jonka koti on vuonna 1930 valmistunut entinen Pynnölän kyläkoulu ja sitä ympäröivä luonto. TUO TUO on monimuotoisen taiteen ja kulttuurin kehto, jossa tarjotaan yleisölle aina kesäisin ekologiseen taiteeseen kohdistuvia kokemuksia.

Kesällä 2021 niityllä on nähtävissä helsinkiläisen CARACARA COLLECTIVE:n toteuttama ekotaideteos ‘Dreaming of Laho Paratiisi’ 25.6–29.8. Kesän 2021 toinen taidenäyttely ‘Mätäkuu’ on nähtävissä puutarhassa 16.7.–29.8. Näyttelyyn osallistuu 15 taiteilijaa ja sen on kuratoinut Liina Aalto-Setälä.

Kesävieraita kutsutaan poikkeamaan myös ulkorakennuksessa sijaitsevassa Suvenpuodissa, josta löytyy uniikkeja taide-esineitä, keramiikkaa, puuveistoksia sekä iso annos kesän henkeä. TUO TUOssa on tarjolla myös pientä syötävää ja juotavaa katetussa Kesäkahvilassa. Saatat tavata myös TUO TUOn perustajat Kaitlynin ja Jonin Uimaniemen kesätorilla lauantaisin pitämässä myyntipöytää.

Lisätietoa TUO TUOn kesän kulttuuritarjonnasta löydät täältä: https://www.tuotuoarts.com/suomeksi

JOUTOROCK 2021

Suomen suurin kyläfestivaali Joutorock 2021 järjestetään Joutsan pankkiaukiolla 14.08.2021. Menoa tahdittavat Maija Vilkkumaa, Uriah Heep, Martti Servo & Napander sekä Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus. Tapahtumaan on saatavilla sekä peruslippu että VIP-lippu, joka sisältää buffetruokailun, vip-passin, suoran näköyhteyden esiintymislavalle ja oman baarialueen sekä saniteettitilat. Joutorockin ikäraja on kahdeksantoista vuotta.

JOUTOROCK 2021
La 14.8.2021 klo 16.00-02.00
@ Joutsan pankkiaukio
Ennakkohinnat: Peruslippu 45,00€, VIP-lippu 99,90€
Liput: Ticketmaster, Lippu.fi
Ikäraja: K18

Lisätietoa: https://www.facebook.com/joutorock/