Joutsan kulttuurikesä – tule kylään ja ylläty!

Joutsa tarjoaa monipuolisen kattauksen taidenäyttelyjä, konsertteja, ulkoilmakeikkoja, tapahtumia ja kesäisiä lähiruokaherkkuja keskellä kauneinta Järvi-Suomea. Poikkea mökiltä tai jää yökylään!

Löydät tältä sivulta esittelyt Joutsan kulttuurikesän kohteista, Taidelaitos Haihatuksesta, Kineettisen taiteen talo KITAsta, Café Meijerinliiteristä, Joutsan Joutopäivistä ja Tuo Tuo -taiteilijaresidenssistä. Sivun alussa on koko kesän kulttuurikattaus päivämäärineen ja aukioloajat. Tarkemmat tiedot näyttelyistä, tapahtumista ja lipunmyynnistä löydät kohteiden omilta verkkosivuilta.

Lisätietoa Joutsan matkailusta, kuten majoituskohteista ja ravintoloista, saat Joutsan kunnan matkailusivuilta Visit Joutsa -osiosta.


Kulttuurikesän käyntikohteet

Taidelaitos Haihatus / Jousitie 68-70 / Avoinna 17.6. – 27.8.2023 KE-SU klo 11-18 / INFO

KITA – Kineettisen taiteen talo / Tokerontie 11 / Avoinna 17.6. – 27.8. KE-SU klo 11-18 / INFO

Café Meijerinliiteri & Galleria Jäähuone / Kangasniementie 1052 / Avoinna 14.6.2023 – 13.8. KE-SU klo 12-18 + elokuun viikonloput LA-SU klo 12-18 / INFO

Joutsan Joutopäivät / Taidelaitos Haihatus & Joutsan Talomuseo / 1.7. – 2.7.2023 / INFO

Tuo Tuo Kulttuuritila & residenssi / Pertunmaantie 912 / Avoinna yleisölle satunnaisesti / INFO

Kulttuurikesän 2023 ohjelma

Kesäkuu

Origin // Alkuperä. Näyttely. Galleria Jäähuone (Café Meijerinliiteri). 14.6. – 27.8.2023. Lisätiedot Täältä!

Juuret. Näyttely. Café Meijerinliiteri. 14.6. – 27.8.2023. Lisätiedot: Täältä!

Suonteen soitto: Martti Servo & Napander. Konsertti. Café Meijerinliiteri. PE 16.6. klo 19. Liput: Täältä!

Kaiken takana. Näyttely. Taidelaitos Haihatus & KITA. 17.6. – 27.8.2023. Lisätiedot: Täältä!

Into the Wild. Fyysinen teatteri. Haihatus. Ensi-ilta 30.6. klo 17. Tuotanto: Kallo Collective ja Teatteri Metamorfoosi. Lisätiedot: Täältä!

Heinäkuu

Joutsan Joutopäivät. Joutsan Talomuseo ja Haihatus. LA 1.7. – SU 2.7.2023. Lisätiedot: Täältä!

MusaSunnuntai. Piknikkeikka. Lasten MusaSunnuntai-päivä Joutopäivillä. Haihatus. SU 2.7.

Joutoviikko. Kesälomatekemistä taidetyöpajoista ruisleipäkurssiin pitkin Joutsaa!. 3.7. – 9.7. Lisätiedot: Täältä!

Into the Wild. Fyysinen teatteri. Haihatus. Esitykset: la 1.7.  /  su 2.7.  /  pe 7.7.  /  la 8.7.  / su 9.7.  /  su 16.7. Aina klo 17. Tuotanto: Kallo Collective ja Teatteri Metamorfoosi. Lisätiedot: Täältä!

Origin // Alkuperä. Näyttely. Galleria Jäähuone (Café Meijerinliiteri) 14.6. – 27.8. Lisätiedot Täältä!

Juuret. Näyttely. Café Meijerinliiteri. 14.6. – 27.8. Lisätiedot: Täältä!

Kaiken takana. Näyttely. Taidelaitos Haihatus & KITA. 17.6. – 27.8. Lisätiedot: Täältä!

Suonteen soitto: Pauanne. Konsertti. Café Meijerinliiteri. TO 6.7. klo 19. Liput: Täältä!

MusaSunnuntai: Cleaning Women + Hur Hur. Piknikkeikka. Haihatus. SU 16.7. klo 18-22.

Suonteen soitto: Eläkeläiset. PE 21.7. klo 19. Konsertti. Café Meijerinliiteri. Liput: Täältä!

MusaSunnuntai: Lätsä + A.Takalo. Piknikkeikka. Haihatus. SU 30.7. klo 18-22.

Elokuu

Origin // Alkuperä. Näyttely. Galleria Jäähuone (Café Meijerinliiteri). 14.6. – 27.8. Lisätiedot Täältä!

Juuret. Näyttely. Café Meijerinliiteri. 14.6. – 27.8. Lisätiedot: Täältä!

Kaiken takana. Näyttely. Taidelaitos Haihatus & KITA. 17.6. – 27.8. Lisätiedot: Täältä!

Suonteen soitto: Anna Murtola, La Tierra Blanca. Konsertti. Café Meijerinliiteri. LA 5.8. klo 19. Liput: Täältä!

Suonteen soitto: Syyslaulu. Konsertti. Café Meijerinliiteri. LA 26.8. klo 19. Liput: Täältä!

KITA OPEN -monitaidefest , Haihatuksen ja KITAN kesäkauden päättäjäiset 26.-27.8.2023

Taidelaitos Haihatus

Taidelaitos Haihatus on kesänäyttelystä yhdeksi Suomen mielenkiintoisimmaksi kulttuurimatkailukohteeksi kasvanut taidenäyttelyiden, konserttien ja poikkitaiteellisten tapahtumien koti Joutsan Koiravuoressa. Haihatuksessa toimii myös kansainvälinen taiteilijaresidenssi.

Valtakunnallisesti tunnetun nykytaiteen kesänäyttelyn lisäksi Haihatuksessa järjestetään kesän mittaan MusaSunnuntai piknikkeikkoja ja monenlaisia tapahtumia ja toimintapäiviä.

Liput kesänäyttelyyn voi ostaa Haihatuksen lipunmyynnistä. Haihatus on museokorttikohde. Ennakkoliput MusaSunnuntai-konsertteihin on myynnissä Haihatuksen verkkokaupassa, Haihatus Shopissa: https://holvi.com/shop/haihatus

Café Meijerinliiteri


Kesäkahvila Café Meijerinliiteri sijaitsee kauniin vanhan maalaistalon idyllissä, 10 kilometriä Joutsan keskustasta Kangasniemelle päin. 1850-luvun kotitarvemeijeriin loihditussa kahvilassa tarjoillaan tuoretta kahvia, minttuteetä, raikasta raparperimehua sekä suolaisia ja makeita leivonnaisia satokauden mukaan.

Kahvilapalvelujen lisäksi Meijerinliiterissä on tarjolla kiinnostava kattaus kulttuuria: Suonteen Soitto -kesäkonsertit, Galleria Jäähuoneen taidenäyttelyt sekä tilan rakennuksiin levittäytyvä pysyvä näyttely Juuret tarjoavat herkkuja kulttuurinnälkään. Aitoista löytyvät myös Design Pylsyn kesäputiikki ja kesämekkokirppis.

Meijerinliiterin uniikki konserttitila Jäähuone sijaitsee vuonna 1912 rakennetun kivinavetan vanhassa maitojenjäähdytystilassa, jäähuoneessa. Massiivisista graniittipaaseista ja jyhkeistä hirsistä rakentuvan tilan kruunaa taiteilija Inka-Maaria Jurvasen maalaama muraali Kokon seitsemän veljestä. Teos on Jurvasen tulkinta 1800-luvun lopulla otetusta valokuvasta, jossa Kokon tilalta lähtöisin olevat seitsemän veljestä ovat kokoontuneet perheineen yhteiseen sukupotrettiin.

Jäähuoneella järjestettävät Suonteen Soitto -kesäkonsertit tuovat Meijerinliiterin estradille joukon hienoja kotimaisia musiikintekijöitä. Kesän 2023 esiintyjät Löydät klikkaamalla täältä!

Kivinavetassa sijaitsee myös Café Meijerinliiterin rouhea taidegalleria, Galleria Jäähuone. Galleriasta avautuu suorastaan kansallisromanttinen näkymä koivumetsään ja näyttelyiden taustaäänenä kuullaankin lintujen iloista sekakuoromusiikkia. Näyttelyt ovat avoinna kahvilan aukioloaikojen mukaan. Näyttelyihin on vapaa pääsy. Lisätietoja Galleria Jäähuoneesta saat :Täältä!

Café Meijerinliiterin rakennuksissa elää myös pysyvä Juuret-näyttely, joka herättää historian henkiin. Näyttely tuo lähelle tuttua ja tuntemattomampaakin koti-, maa- ja metsätalouden esineistöä vuosisatojen ajalta. Vinteiltä ja varastojen uumenista on löytynyt lukuisia aarteita rakastuneen rakuunan laulukirjasta (1849) separaattoreihin.

Kineettisen taiteen talo KITA

KITA on kineettisen taiteen erityisgalleria Joutsassa. Kesällä 2022 avatussa Kineettisen taiteen talossa on esillä luonnonvoimat kiehtovalla tavalla yhdistävää, tavalla tai toisella liikkeeseen perustuvaa taidetta.

KITA sijaitsee aivan Nelostien kupeessa kauniilla rantatontilla. Vuosia tyhjillään ollut autiotalo on ehostettu erityiseksi kineettisen taiteen galleriaksi. KITA-galleria on Museokorttikohde.

Lisätietoja ja ajankohtaisasioita KITA-gallerian Facebook-sivulta!

Joutsan Joutopäivät

50-vuotias legendaarinen Joutsan Joutopäivät -tapahtuma järjestetään kesällä 2023 launtaina 1.7. – sunnuntaina 2.7.2023 Haihatuksessa ja Joutsan Talomuseon alueella.

Joutopäivät tulevat tänä vuonna olemaan yhdistelmä uutta ja vanhaa. Luvassa on elävästä kyläkulttuuriperinnöstä ammentavia “nostalgianostoja”, paikallistuotteiden; lähiruuan, juoman ja käsitöiden tori, musiikkia, sirkusta, taidetta, kisailuja, yhdessä olemista ja tekemistä. Joutopäivien iltatapahtuman 2023 pääesiintyjänä on Ismo Alanko yhtyeineen.

Joutopäivistä käynnistyy ympäri Joutsaa Suonteelta Päijänteelle levittäytyvä Joutoviikko täynnä tapahtumia ja elämyksiä niin paikallisille, vapaa-ajanasukkaille kuin matkailijoillekin!

Lisätietoja: Joutopäivien nettisivuilta

Kulttuuritila ja taiteilijaresidenssi Tuo Tuo


Tuo Tuo Kulttuuritila ja residenssi on vuonna 2020 perustettu kulttuurin tila, jonka koti on vuonna 1930 valmistunut entinen Pynnölän kyläkoulu ja sitä ympäröivä luonto. Tuo Tuo on monimuotoisen taiteen ja kulttuurin kehto, joka toimii ekologiseen taiteeseen erikoistuneena kansainvälisenä taiteilijaresidenssinä.

Kesällä 2023 Tuo Tuo on avoinna yleisölle vain satunnaisesti. Lisätietoja Täältä!