Kesänäyttely 2021

Avantgardevekkula: Polttava tarve

Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttely aukeaa 12.6.2021 ja on elokuun 29. asti avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-18. Tervetuloa!

Haihatuksen 2021 Avantgardevekkula -kesänäyttelyn teema on Polttava tarve, jonka on kuratoinut monitaiteilija Tuomo Vuoteenoma. Näyttelyyn osallistuvat seuraavat taiteilijat ja ryhmät: Heta BilaletdinPetri EskelinenTerhi Ekebom & Sebastian BoulterHarrie LiveartSini HavukainenMeri Hietala & Antti AhonenHanna HyyMarika KaarnaKallo -kollektiiviSakari KannostoKOELSELanka PalaaHenna NergArttu NieminenBenjamin NozdrachevJaakko PietiläinenJonne Pitkänen & Eeva-Liisa PuhakkaRisto PuurunenIiris Elena RusiTeemu SiikaTeemu TannerAnssi TauluKaasu VirtanenVoimametsäTero VänttinenVesa Väänänen ja Jenni Yppärilä.

Suomalainen ja länsimainen yhteiskunta on taannut jo vuosikymmeniä isolle osalle väestöä perustarpeet. Esimerkiksi asuminen, ravinto, turvallisuus ja koulutus ovat katsottu yhteiskunnan toiminnan kannalta yksilölle välttämättömiksi tarpeiksi, joiden täyttäminen on yleisen edun nimissä syytä taata jokaiselle. Inhimilliseen elämään kuuluu rajallinen määrä mahdollisuuksia, joista jotkut voidaan määrittää sisäsyntyisiksi tarpeiksi. Aineellisen yltäkylläisyyden myötä on ilmaantunut myös runsas joukko monin tavoin pitkälle kypsyneitä ja yhä monimuotoisempia tarpeita, jotka vaativat tyydytyksensä. Hyvin pitkään tarpeita on myös syötetty ulkoapäin, jotta niitä on voitu käyttää taloudellisesti hyväksi.

Avantgardevekkula: Polttava tarve tarkastelee kuumia inhimillisiä tarpeita veistosten, installaatioiden, kuvien ja äänimaisemien kautta. Näyttelyyn on valittu teoksia ja tekijöitä, joiden teokset välittävät kokemuksia, tuntemuksia ja visioita eri tasoisista tarpeista ja niiden vaikutuksista ympäristöön. Teoksista ilmenee välähdyksiä myös tilanteista, kun tarpeiden tyydyttyminen on pulmallista tai toisaalta siitä mitä kyltymätön tarpeen täyttyminen saattaa lopulta tarkoittaa.

Kuudetta kertaa järjestettävä Avantgardevekkula on taiteen karnevaali, joka yhdistää juhlallisesti ylhäisen ja alhaisen. Näyttely haluaa häivyttää tittelit, suuret saavutukset ja ennakkoluulot, jotta voisimme yhdessä palata mahdollisimman alkuperäisen ihmettelyn ja empaattisen pohdinnan äärelle. Taide on voimavara, jonka avulla on mahdollista murtaa materiaalisia ja henkisiä raja-aitoja. 

Näyttelyn yhteydessä Taidelaitos Haihatuksessa järjestetään kesän mittaan MusaSunnuntai -konsertteja, tapahtumia ja toimintapäiviä. Tavoitteena on kannustaa osallistujien omavireistä taidetoimintaa sekä edistää henkisten voimien opiskelua.  Tiedotamme tapahtumista kotisivuillamme sekä Haihatuksen FB– ja Instagram -sivuilla.

Lisätietoja näyttelystä ja Taidelaitos Haihatuksesta antaa:

Tuomo Vuoteenoma
Avantgardevekkulan kuraattori
kuraattori@haihatus.fi / 050 369 3839

Risto Puurunen
Haihatuksen Henki ry puheenjohtaja, Taidelaitos Haihatuksen ”tirehtööri”
risto@haihatus.fi / 0400 858 639

Pressifotoja voi ladata tästä.


Taidelaitos Haihatus on monitaiteellinen keskittymä Joutsassa Keski-Suomessa. Haihatus on lukuisten taidenäyttelyiden, tapahtumien ja konserttien kotipaikka, jossa toimii myös virkeä ja kansainvälinen taiteilijaresidenssi.

Kesäkauden 2022 näyttelyt ja tapahtumat julkistetaan pian!