KTT

Kineettisen taiteen talon tyhjennystalkoot Joutsassa 18.9.2021.

Kinobox ry järjesti Joutsassa talkoot, jossa tyhjennettiin tuleva KTT:rakennus ylimääräisestä töhkästä. Tästä on hyvä aloittaa uudentyyppisen gallerian rakentaminen.

Esimerkkejä tyypillisistä Kineettisen taiteen talon teoksista.

Seuraaville sivuille on koottu otanta teoksista, joissa täyttyy Kineettisen taiteen talon näyttelyille omaleimainen henki. Useat teoksista ovat jo olleet esillä Avantgardevekkula -näyttelyissä – vastaavan tyyppisten veistosten ja installaatioiden kartoittaminen kuuluu osana KTT:n taiteellisen johtajan Tuomo Vuoteenoman taiteelliseen työskentelyyn. Videoita teoksista näet klikkaamalla teoksen nimeä. 

Tuomo Vuoteenoma & Josef Nadj: Autolithophonen 2021, -installaatio Horbissa eteläisessä Saksassa  (kuvassa). Teos muuntaa suihkulähteen veden virtausvoiman liikkeeksi, joka puolestaan soittaa mekanismin avulla puu- ja muovikuulien välityksellä gneissikiviä, jotka värähtävät muodosta riippuen eri sävelkorkeuksilla. Kivet on aseteltu säteittäiseen kehämuodostelmaan, jossa installaation koneisto soittaa heleää kivimelodiaa taukoamatta. Illan tullen kun valot sytytetään, se tuottaa myös pyörivän varjokuvan Baden-Wurttembergin vaakunasta viereiseen kiviseinään. Teos haluttiin kunnan tahdosta säilyttää paikallaan Horbin Marktbrunnin yhteydessä koko syyskauden ajan, kun lähtökohtainen näyttelyaika teokselle oli Finde Tandem -monitaidefestivaali 28.-29.8.2021.

Antti Immonen: Vapautta kaivossa 2017 – Avantgardevekkula #4 @ Haihatus 2020. Kineettinen veistos luo äärimmäisen keveän ja äänettömän vaikutelman komeetan kaoottisesta pyörimisliikkeestä. Liike on toteutettu hienovaraisesti ainoastaan yhden moottorin voimalla hiuksenhienoilla tasapainoaseman vaihtelulla kolmen akselin nivelöityyn gyroskooppiin. Katsoja jää pitkäksi aikaa ihmettelemään teoksen sulavaa toimintaa ja yksinkertaista kauneutta. Taiteilijan omin sanoin: ”Veistosten tekeminen on erilaisten materiaalien työstämistä ja sommittelua tilaan. Liikkuvissa veistoksissa materian ja avaruuden lisäksi leikkiin tulee mukaan aika. Kineettiset teokseni ovat kuvanveistäjän kokeiluja luonnonlakien hahmottamiseksi näppituntuman kautta.” Keskiosan veistos on käsityönä valmistettu pienoismalli 67P/Tšurjumov –Gerasimenko -komeetasta. Teos myytiin Avantgardevekkula -näyttelystä Kansallisgalleria Kiasman kokoelmiin.

Kinobox Obscura: 3d Camera Obscura Paddle Boat. Katsoja astuu sisään pimennettyyn huoneeseen 3d-lasit silmillään ja havaitsee todellisuuden ruudulla ylösalaisin ja kolmiulotteisena.  Ilmiö perustuu valon radiaalipolarisoitumiseen. Vene kyydittää matkustajansa näkemään todellisuuden totaalisen vieraasta näkökulmasta, joka auttaa mahdollisesti kokijaa hahmottamaan uudelleen tavanomaistakin todellisuutta.

Tuomo Vuoteenoma Bisnonna 2020, Taidelaitos Haihatus, Avantgardevekkula 2020. Performatiivinen veistos, joka on rakennettu Vuoteenomalle tyypilliseen tyyliin vanhoista huonekaluista, autonvanteista, strusinsulista ja monesta muusta löytömateriaalista. Teos sivelee sulkien avulla näkymättömiä muotoja huoneen sisätilassa. Mekaniikka käyttää hyväkseen hihnapyörien välityksiä ja yllättäviä kytkentöjä, jotka saavat aikaan elottoman veistoksen elävälle hämähäkille tyypilliset liikkeet.

Petri Eskelinen: Kotimyrsky 2019. Puu, lautaset, lusikat, magneetit ja elektroniikka, 1000 x 80 x 80cm @ Taidelaitos Haihatus, Avantgardevekkula 2021.

Kotimyrsky koostuu 10 metrisestä talonpoikaistyylisestä pöydästä, jolla on 28 lautasta ja lusikkaa. Jokaisen lautasen alla on moottori ja magneetti ja moottoreita ohjaa tietokone-ohjelma, jonka kesto on noin 6 minuuttia. Ohjelma liikuttaa lusikoita lautasilla kuin rakennettua sinfoniaa, kohoten ja laskien. Aluksi muutama lusikka reagoi toisiinsa puolin ja toisin, koputtaen ja raapien pöydän eri puolilla, kunnes riitely leviää koko pöydän kattavaksi kolinaksi, taas rauhoittuen. Välillä koko pöydän läpi pyyhkäisee kuin tuuli, joka saa kaikki lusikat vuorollaan heilahtamaan ja hiljentymään. Installaatio tuottaa erityisen äänimaiseman luontevasti omilla mekaanisilla liikkeillään ja sähköisillä surinoillaan.


Pekka & Teija Isorättyä: Mekaaninen susi,  2018 (Esiintyy linkissä osassa videota) Avantgardevekkula #3 @oranssi_ry

Torniolaisen koulun kellarista löydetty täytetty susi on saanut uuden elämän Isorättyän taiteilijapariskunnan hyppysissä. Dna:sta on selvinnyt että susi on eläessään kuulunut jo hävitettyy Inarilaiseen susikantaan. Eläin käynnistyy lähestyttäessä liikeantureilla ja seuraa taidenäyttelyn vierasta vähintään yhtä uteliaana kuin näyttelyvieras taideteosta.

Jari Johannes (Hokkanen): Palatzi Variant 2021. Tietokonegrafiikka. Teoksessa ei tarvita liikkuvia osia jotta se voi täyttää kineettisen taiteen tunnusmerkit. Jari Johanneksen, joka on tulossa toteuttamaan KTT:n visuaalista ulosantia, edustama graafinen tyylisuunta lähentelee op-taidetta, joka toteuttaa liikkeen visuaalisilla kontrasteilla ja muilla aistiärsykkeillä.

Mimosa Pale: Vaeltavat kuhilaat 2020. Performanssi ja asusteet. Kineettisen taiteen talon toimintaan kuuluu elimellisellä tavalla performanssi, mikä luonnollisesti on kineettistä yleensä kaikin tavoin. Kuten nämä asusteet, jotka voivat käytön välisinä aikoina toimia veistoksina, ne tarjoavat runsaudensarven taiteen tekijälle sopivan tai sopimattoman tilaisuuden koittaessa. Mimosa Pale on ensimmäinen Kineettisen taiteen talon kutsuresidenssiläisistä, joka tulee toteuttamaan kokonaisuuteen kineettisen veistoksen.