Tiedote: Maustetytöt avaa Haihatuksen MusaSunnuntait 4.7.

Logon ilme: Hilma Harju

Julkaisuvapaa heti

Maustetytöt avaa Taidelaitos Haihatuksen MusaSunnuntai-konserttien sarjan 4. heinäkuuta. Yhdeksän kesäsunnuntain aikana joutsalaisen Haihatuksen lavalla nähdään raikas valikoima nousevia ja paikkansa vakiinnuttaneita musiikintekijöitä, joita yhdistää omaehtoisen näkökulman säilyttäminen suosiosta riippumatta. Maustetyttöjen ohella MusaSunnuntaita tähdittävät muun muassa KynnetLitku KlemettiJaakko Laitinen & Väärä RahaRosita LuuKauko RöyhkäCleaning Women ja Radiopuhelimet.

Musasunnuntait toteutetaan Taidelaitos Haihatuksen ulkoalueella piknik-konsertteina, joiden yleisökapasiteetti on rajoitettu 300 henkilöön. Tilaisuuksissa noudatetaan viranomaisten korona-ohjeistuksia, eli esimerkiksi mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja riittävien etäisyyksien ylläpito huomioidaan. Vastaavat järjestelyt olivat käytössä myös viime vuonna Haihatuksessa järjestetyissä piknik-konserteissa. 

”Kokemukset ja palaute kesän 2020 piknik-keikoista eivät olleet rohkaisevia, vaan ne olivat niin loistavia, että toiminnan jatkaminen oli itsestäänselvää”, toteaa Haihatuksen toiminnasta ja MusaSunnuntaiden ohjelmasta vastaavan Risto Puurunen

Hänen mukaansa niin MusaSunnuntaiden kuin Haihatuksen perinteisen kesänäyttelyn tapaisten kiinnostavien ja elämäniloa tuottavien kokonaisuuksien järjestäminen on juuri nyt tärkeää.

”Viime vuonna Tuomo Vuoteenoman kuratoima Haihatuksen kesänäyttely teki yli 20-vuotisen historiansa yleisöennätyksen ja kaksi teosta lunastettiin Kiasman kokoelmaan. Ei huono”, Puurunen naurahtaa. 

Tämänvuotinen Haihatuksen kesänäyttely Avangardevekkula: Polttava tarve on yleisön nähtävissä 12.6.-29.8., ja siihen on mahdollista tutustua myös MusaSunnuntain yhteydessä. Näyttelykäynti sisältyy konserttilipun hintaan. MusaSunnuntaissa on käytössä kolme pääsymaksuluokkaa: normaalihintaisen sekä opiskelijoille ja eläkeläisille tarkoitetun alennuslipun lisäksi tarjolla on 15-18-vuotiaille tarkoitettu erityisen edullinen nuorisolippu.

Risto Puurunen kertoo, että piknik-konserttien yleisökapasiteettia kasvatettiin viimevuotisesta maltillisesti, vaikka viranomaisohjeiden pohjalta suurempikin väkimäärä olisi konserteissa mahdollinen. 

”Viihtyisyys ja leppoisa meininki on meille tärkeää.”

MusaSunnuntaiden ennakkolippujen myynti alkaa 4. kesäkuuta. Tiedot Jyväskylästä ja Lahdesta järjestettävistä bussikuljetuksista, lippu + hotellimajoituspaketeista, mahdollisista ohjelmanmuutoksista ja päivittyvistä viranomaisohjeista julkaistaan Haihatuksen kotisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

MusaSunnuntaiden ohjelma ja aikataulut 2021
(Lippujen hintaluokat: aikuinen / alennus (opiskelija, eläkeläinen, työtön) / nuori 13-18v. Jatkoklubit: vapaa pääsy, K18.)

4.7. Maustetytöt, Amuri, Veijo Peso
Liput ennakkoon 20 / 15 / 10, ovelta 22 / 17 / 12
11. 7. Kynnet, Joku Iiris
Liput ennakkoon 14 / 10 / 8, ovelta 16 / 12 / 10 
18.7. Litku KlemettiMetsäheikki, Joose Keskitalo (New songs for Old Motifs)
Liput ennakkoon 20 /15 /10, ovelta ovelta 22 / 17 / 12
25.7. Jaakko Laitinen & Väärä Raha, Black Magic Six, Slack Bird
Liput ennakkoon 14 / 10 / 8, ovelta 16 / 12 / 10 
1.8.  Rosita Luu, Kauko Röyhkä + TBA 
Liput ennakkoon 14 / 10 / 8, ovelta 16 / 12 / 10 
8.8. Jimi Tenor + TBA
Liput ennakkoon 14 / 10 / 8, ovelta 16 / 12 / 10 
15.8. Cleaning Women + TBA
Liput ennakkoon 14 / 10 / 8, ovelta 16 / 12 / 10 
22.8.  Hot Heros & Janne Laurila + TBA 
Liput ennakkoon 14 / 10 / 8, ovelta 16 / 12 / 10 
29.8. Radiopuhelimet, Kometa + TBA 
Liput ennakkoon 14 / 10 / 8, ovelta 16 / 12 / 10 

Ohjelmanmuutokset mahdollisia, lisäykset varmoja.

Lipun hintaan sisältyy Haihatuksen kesänäyttely.
Sallittu, rajattu anniskelualue K18

Iltojen aikataulu
Ovet klo 18:00
Showtime 1 klo 18:30
Showtime 2 klo 20:00
Alue sulkeutuu klo 22:00
Panimoravintola Kellarin jatkoklubit klo 22:00 alkaen
Jatkoklubin Showtime klo 22:30

Ohjelma ja lisätiedot
Ennakkoliput pe 4.6. alkaen
Facebook
Instagram

Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttely Polttava tarve avautuu 12.6.2021

Tiedote 10.5.2021

Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttely Avantgardevekkula: Polttava tarve avautuu 12.6.2021 ja on yleisön koettavissa elokuun 29. päivään saakka. Kyseessä on joutsalaisen Haihatuksen 22. kesänäyttely.

Kesällä 2020 järjestetty Haihatuksen ensimmäinen Avantgardevekkula oli taidelaitoksen historian suurin yleisömenestys. Lisäksi viimevuotisesta Avantgardevekkulasta lunastettiin Kiasman kokoelmiin kaksi työtä, Ninni Luhtasaaren “Kaikki mitä valo koskettaa” -suihkulähde sekä Antti Immosen “Vapautta Kaivossa” -veistos.

Odotukset ovat korkealla myös tämän vuoden suhteen, kertoo Polttavan tarpeen kuraattori ja monitaiteilija Tuomo Vuoteenoma.

”Avantgardevekkula on taiteen karnevaali, joka yhdistää juhlallisesti ylhäisen ja alhaisen. Näyttely haluaa häivyttää tittelit, suuret saavutukset ja ennakkoluulot, jotta voisimme yhdessä palata mahdollisimman alkuperäisen ihmettelyn ja empaattisen pohdinnan äärelle. Taide on voimavara, jonka avulla on mahdollista murtaa materiaalisia ja henkisiä raja-aitoja. Tästä toimivat esimerkkeinä muusikot, kuten Heta Bilaletdin ja Teemu Tanner, jotka osallistuvat kuvataiteellaan kesänäyttelyyn”, Vuoteenoma sanoo.

Avantgardevekkula: Polttava tarve –näyttelyyn osallistuvat seuraavat taiteilijat ja ryhmät: Heta BilaletdinPetri EskelinenTerhi Ekebom & Sebastian BoulterHarrie LiveartSini HavukainenMeri Hietala & Antti AhonenHanna HyyMarika KaarnaKallo -kollektiiviSakari KannostoKOELSELanka PalaaHenna NergArttu NieminenBenjamin NozdrachevJaakko PietiläinenJonne Pitkänen & Eeva-Liisa PuhakkaRisto PuurunenIiris Elena RusiTeemu SiikaTeemu TannerAnssi TauluKaasu VirtanenVoimametsäTero VänttinenVesa Väänänen ja Jenni Yppärilä.

Viimevuotiseen tapaan Taidelaitos Haihatuksessa järjestetään heinäkuusta alkaen näyttelyn yhteydessä MusaSunnuntai -konsertteja, tapahtumia ja toimintapäiviä – viranomaisohjeet luonnollisesti huomioiden. Taidelaitos Haihatuksen väljä alue ja moninaiset sisätilat sekä taide-elämyspuiston luonne mahdollistavat vieraille kiireettömän ja turvallisen näyttelyelämyksen.

Polttava tarve -näyttelyn kuvia ja pressimateriaalia voit ladata tästä linkistä.

Lisätietoja näyttelystä ja Taidelaitos Haihatuksesta antaa:

Tuomo Vuoteenoma
Avantgardevekkulan kuraattori
kuraattori@haihatus.fi / 050 369 3839

Risto Puurunen
Haihatuksen Henki ry puheenjohtaja, Taidelaitos Haihatuksen ”tirehtöröri”
risto@haihatus.fi / 0400 858 639

**PÄÄTTYNYT** Avoin teoshaku Valon Haihatus – Varjoja ja heijastuksia 2021

Kuva: Benjamin Phillips Nozdrachev

Taidelaitos Haihatus kutsuu eri taiteenalojen taiteilijoita, tekijöitä ja esiintyjiä tuomaan teoksensa esille lokakuun viimeisenä viikonloppuna (pe-su 29.-31.10.) järjestettävään poikkitaiteelliseen Valon Haihatus – Varjoja ja heijastuksia -näyttelyyn. Haihatuksen avoin teoshaku on auki toukokuun 2021 loppuun saakka.

Valon Haihatus on jatkoa marraskuussa 2019 ensimmäistä kertaa Suomen Valotaiteenseura FLASHin kanssa yhteistyössä järjestetylle näyttely- ja tapahtumakokonaisuudelle. Vuoden 2021 kuraattoreina toimivat taiteilija-muusikko, Haihatuksen “tirehtööri” Risto Puurunen, Haihatuksen “talontaiteilija” Benjamin Phillips Nozdrachev ja taiteen moniottelija Tero Jartti

Tänä vuonna näyttelyssä tuodaan esille varjoista ja heijastuksista koostuvia teoksia ja esityksiä. Teemaa lähestytään tutkimalla moniulotteisesti tai monipuolisesti varjojen ja heijastuksien illuusioita, todellisuuksia tai totuuksia. “Ilman valoa emme näe varjoja ja heijastuksia – musta tuntuu.” Jartti kuvailee teeman ydinideaa.

Valon Haihatus – Varjoja ja heijastuksia -näyttely johdattaa taiteenystävän ainutlaatuiseen miljööseen pois kaupungin valosaasteista Joutsaan, eteläiseen Keski-Suomeen. Näyttelyn teokset tulevat sijoittumaan Haihatuksen laajaan pihapiiriin, Galleriataloon ja tapahtumatalo Fantasiaan

Mitä haemme?

Haihatus toivottaa tervetulleeksi ehdotuksia eri taiteenalojen  teoksista aina installaatioista performansseihin. Teoksia voivat ehdottaa sekä yksittäiset taiteilijat että ryhmät. Ehdotetut työt voivat olla valmiita teoksia tai Haihatuksen residenssissä valmistettuja teoksia (lisätietoa residenssimahdollisuudesta saat Mitä tarjoamme? -kappaleessa).

Ehdotetut teokset voivat lähestyä teemaa moniulotteisesti, kuten esimerkiksi:

– Erilaiset varjot
– Varjokuvat ja varjon luomat silhuetit, varjoteatteri
– Varjostaa, heijastaa…
– Jäädä jonkun varjoon tai pimentoon
– Tulen, veden tai muun luonnonmateriaalin luomat varjot ja heijastukset

Teosvalinnoista kiinnitetään huomiota muun muassa siihen, että teokset ovat toteutettu yksinkertaisin tekniikoin mekaanisin tai analogisin apuvälinein. Teosvalinnoissa arvostetaan myös “enemmän on vähemmän” filosofiaa ja toivomme ehdotetuissa töissä suosittavan erilaisia kierrätysmateriaaleja sekä DIY-henkisyyttä.

Mitä tarjoamme?

Haihatus tarjoaa valituksille tulleille taiteilijoille ja ryhmille mahdollisuuden tulla luomaan tai viimeistelemään teoksen näyttelyyn 1-2 viikon residenssijaksolla lokakuun 2021 aikana (pidemmät jaksot sovitaan erikseen). Haihatus tarjoaa näyttelyyn valituille taiteilijoille kierrätysmateriaaleja käyttöön residenssijakson aikana.

Hakemus ja aikataulu

Näyttelyn avoin teoshaku avautuu torstaina 6.5. ja päättyy maanantaina 31.5. klo 23:59.

Pääset täyttämään hakemuksen täältä:
Suomeksi: https://forms.gle/Wf6ikL9oqpi2FxoU8 
In English: https://forms.gle/v2iLwtDqWo3z99XK8

Hakemuksessa pyydetään seuraavat asiat:

– Henkilötiedot
– Taiteilijaesittely
– Taiteellinen CV tai näyttely- ja hankekuvaukset
– Kotisivu tai portfoliosivusto (vapaaehtoinen)
– Nimi ja lyhyt kuvaus ehdottamastasi työstä tai esityksestä
– Kuvia ehdotetusta työstä (vapaaehtoinen)
– Pystytysvaatimukset

Kuvia ja tietoja Haihatuksen tiloista, joihin teoksia voi pystyttää löydät täältä (linkki avautuu Google Drive-kansioon).

Lisätietoja näyttelystä ja avoimeen hakuun liittyvistä kysymyksistä antaa:

Henna Voutilainen
tuottaja
henna@haihatus.fi 

Risto Puurunen
Näyttelyn kuraattori, Taidelaitos Haihatuksen “tirehtööri”
risto@haihatus.fi

Lisätietoja Taidelaitos Haihatuksesta ja residenssistä antaa:

Risto Puurunen
risto@haihatus.fi

Valon Haihatus saa jatkoa syksyllä 2021 – Avoin teoshaku avautuu taiteentekijöille ja esiintyjille 6.5.2021

Valon Haihatus tekee paluun vuonna 2021, kun toisiaan mielenkiintoisemmat teokset valtaavat Haihatuksen lokakuun viimeisenä viikonloppuna 29.-31.10.2021.

Vuoden 2021 teemana on ”varjot ja heijastukset”. Näyttelyn kuraattoreina toimivat taiteilija-muusikko, Haihatuksen “tirehtööri” Risto Puurunen, Haihatuksen “talontaiteilija” Benjamin Phillips Nozdrachev ja taiteen moniottelija Tero Jartti

Tunnelmaa vuoden 2019 Valon Haihatuksesta. Kuva: Annina Mannila

Taidelaitos Haihatuksen uuden aikakauden ensimmäinen näyttely- ja tapahtumakokonaisuus Valon Haihatus käynnisti taidelaitoksen toiminnan onnistuneesti marraskuussa 2019. Näyttely jäi välistä syksyllä 2020 COVID-19 -viruksen vuoksi, mutta tänä vuonna Haihatus pääsee täyteen loistoonsa lokakuussa.

Kolmipäiväisen näyttelyn aikana Haihatuksessa nähdään monitaiteellisia teoksia ja performansseja sekä elävää musiikkia laajalla piha-alueella, Galleriatalossa ja tapahtumatalo Fantasiassa.  Viikonlopun aikana pidetään myös Haihatuksen pop-up -kahvilaa.

This image has an empty alt attribute; its file name is Annina49-1024x683.jpg
Vuoden 2019 Valon Haihatuksessa esillä oli mm. Petri Ikosen ja Risto Puurusen teos ”Kellotorni”. Kuva: Annina Mannila

Näyttelyyn on avoin teoshaku toukokuun 2021 aikana. Ilmoituksen teoshausta löydät täältä.

Valon Haihatus – Varjoja ja heijastuksia
29.-31.10.2021
Taidelaitos Haihatus (Jousitie 26-70, 40640 Joutsa)
Vapaa pääsy

Lisätetoja Valon Haihatuksesta antaa:

Henna Voutilainen
Tuottaja
henna@haihatus.fi

Risto Puurunen
Näyttelyn kuraattori & Haihatuksen ”tirehtööri”
risto@haihatus.fi
+358 400 858 639

Lisätietoa vuoden 2021 näyttelystä saat täältä ja vuoden 2019 näyttelystä täältä ja näyttelyn Facebook-tapahtumasta.

Instagram Live pop-up -näyttelystä sunnuntaina 25.4. klo 16

Jyväskylän Forum -kauppakeskuksessa huhtikuun loppuun saakka esillä oleva Haihatuksen Pop-up -näyttely C U T S on mahdollista päästä katsomaan etänä Instagramin livelähetyksen kautta sunnuntaina 25.4. klo 16 alkaen. Tule seuraamaan ja nauttimaan taiteesta mistä tahansa käsin – kotisohvalta, mökin terassilta tai vaikka puutarhatöiden ohesta.

Benjamin Phillips Nozdrachevin uusista teoksista koostuva näyttely C U T S on rakentunut ideasta koostaa Haihatuksen residenssissä vierailleiden taiteilijoiden jättämistä luonnoksista ja teoksista sekatekniikan töitä. Näyttelyssä on esillä muun muassa eri kierrätysmateriaaleista rakentuneita pieniä veistoksia.Livekierroksen ”oppaana” ja juontajana nähdään Teatterikoneesta tuttu näyttelijä, vapaa artisti ja laulaja-lauluntekijä Aaro Vuotila. Aaro voi olla osalle tuttu kasvo Haihatuksen historiasta – viimeksi hän on ollut vetämässä opastettua kierrosta ja kertomassa vuoden 2019 Haihatuksen kesänäyttelyn omista suosikkiteoksistaan. Kierros tallennetaan Haihatuksen Instagramiin, joten ei huolta – voit katsoa tallenteen itsellesi sopivana ajankohtana.

PS. Kierroksen lopussa on luvassa tulevaan kesään liittyviä terveisiä suoraan Haihatuksesta käsin.

Haihatus Pop-up presents: C U T S
An exhibition of new works by Benjamin Phillips Nozdrachev (AU)
16.4.-30.4.2021
To-su klo 12-18
Kauppakeskus Forum / Kauppakatu 20-22, 40100 Jyväskylä
Vapaa pääsy

Haihatuksen Pop-up -näyttely Jyväskylän Kauppakeskus Forumissa 16.4.-30.4.2021

Taidelaitos Haihatuksen Pop-up -näyttely tuo ”talontaiteilija” Benjamin Phillips Nozdrachevin uusimmat työt päivänvaloon. Julkinen tila täyttyy Nozdrachevin sekatekniikan töistä – esillä on muun muassa maalauksia ja veistoksista.

Haihatus Pop-up presents: C U T S
An exhibition of new works by Benjamin Phillips Nozdrachev (AU)
16.4.-30.4.2021
To-su klo 12-18
Kauppakeskus Forum / Kauppakatu 20-22, 40100 Jyväskylä

Haihatuksen kävijäkysely 2020 on nyt auki – vastaa ja osallistu kahden hengen lippupaketin ja hotelliyön arvontaan!

Haihatuksen vuosi 2020 on lopuillaan, joten nyt on palautteen keruun aika! Haihatus on järjestänyt vuoden aikana poikkeuksellisista ajoista huolimatta monipuolisesti kulttuuri- ja taidetapahtumia – vuosi käynnistyi Cleaning Womenin Aelita-elokuvasäestyksellä, kesäkuun viimeisellä viikolla avattiin Tuomo Vuoteenoman kuratoimana 21. Haihatuksen Kesänäyttely Avantgardevekkula, heinäkuussa käynnistyi kuusiosainen MusaSunnuntai -keikkasarja sekä syyskauden kruunasi unenomainen Haihatuksen Syysnäyttely Aika X.

Kuva: Sami Mäkinen

Vastaamalla kävijäkyselyyn annat meille tärkeää tietoa, kuinka voimme olla ensi vuonna entistäkin parempia sekä mitä kaikkea te kävijät haluatte nähdä ja kokea meillä. Kyselyn vastaaminen kestää noin 10 minuuttia ja se on auki vuoden loppuun saakka.

Kyselyyn pääset vastaamaan täältä.

Haihatuksen syysnäyttely Aika X auki vielä lauantaihin

Taidelaitos Haihatuksen syysnäyttely AIka X on avoinna vierailijoille vielä lauantaihin 31.10. saakka. Kolmen eri ikäpolven vahvat taiteilijan kuvataiteilija Virpi Lehdon, valokuvaaja-kuvajournalistin Annina Mannilan ja Hilma Harjun monitasoiset teokset ovat nähtävissä yleisölle Haihatuksen liilassa Galleriataloss aukioloaikoina ke-la klo 12-19.

Nähdään Haihatuksessa!

Haihatuksen pihapiirissä, Galleriatalonn edustalla on Sakari Kannoston veistos Arkki |. Kuva: Annina Mannila
Virpi Lehdon teos Toistaiseksi Suljettu. Kuva: Annina Mannila
Annina Mannilan valokuvavedoksia lasilla. Kuva: Annina Mannila
Hilma Harjun maalaus Säikähtänyt kummitus. Kuva: Annina Mannila
Virpi Lehdon erikokoisia akvarelliteoksia. Kuva: Annina Mannila
Annina Mannilan kuvainstallaatio Kaiku / Echo Kuva: Annina Mannila

PÄIVITYS: Sunnuntain 11.10. nykysirkusesitys Only Bones v.1.0. perutaan varotoimenpiteenä

Taidelaitos Haihatuksen syysnäyttelyn yhteyteyteen suunniteltu nykysirkusesitys Only Bones v.1.0. perutaan varotoimenpiteenä esiintymisryhmän lähipiirissä on tapahtuneen virusaltistumisen vuoksi. Ryhmä ei vieraillut Haihatuksessa, joten tilanteella ei ole ollut vaikutusta Haihatuksen tilaisuuksiin. Esitys pyritään järjestämään myöhemmällä ajankohdalla, seuraathan tiedotustamme asiasta.

Syysnäyttely Aika X on auki normaalien aukioloaikojen mukaan klo 12-19. Näyttely on pystytetty sisätiloihin, jossa noudatetaan Haihatuksen koronaohjeistusta, jonka voit lukea täältä. Saavuthan paikalle vain terveenä.

Taidelaitos Haihatuksen koronaohjeistus

Jotta voimme taata jokaiselle turvallisen näyttelykokemuksen, tutustuthan koronaohjeeseemme. Koronaohjeen löydät tästä julkaisusta sekä paikan päältä. Kiitos yhteistyöstä – nähdään Haihatuksessa! Kuvallisen ohjeistuksen on luonut taiteilija Jyrki Nissinen.

  • Saavuthan näyttelyyn ja sen oheistapahtumiin täysin terveenä
  • Huolehdithan vieraillessasi näyttelyssä käsihygienista Haihatuksen – Galleriatalossa on wc-tilojen yhteydessä käsienpesupisteet. Lisäksi käsidesiä löytyy muun muassa kahvion ja sisääntulon yhteydestä
  • Muistathan huomioida ja noudattaa turvavälejä (1-2m) myös näyttelytilassa
  • Galleritaloon otetaan sisään yhtäaikaisesti viranomaisten suosituksia ja ohjeita nuodattaen tilan kannalta järkevä henkilömäärä – mikäli paikalla on yhtäaikaisesti paljon vierailijoita, voit joutua jonottamaan näyttelyyn pääsyä. Jonotathan rauhassa turvavälit huomioiden.
  • Suosittelemme maskin käyttöä näyttelyalueella, erityisesti sisätiloissa
  • Yski ja aivasta oikein – käytäthän kertakäyttöistä nenäliinaa ja toimitat sen heti roskiin tai yskithän tarvittaessa hihaan
  • Keräämme varotoimenpiteenä näyttelyn sisätiloissa vierailevilta yhteystiedot, jotta voimme tarpeen tullen ilmoittamaan mahdollisista altistumisista – voit antaa halutessasi sähköpostiosoitteesi näyttelytilan ovella.
  • Suosittelemme Koronavilkku-sovelluksen käyttöönottoa, jotta mahdolliset altistumisketjut pystytään jäljittämään jälkikäteen, jos tilanne sitä vaatii. Lisätietoja sovelluksesta: https://koronavilkku.fi/
  • Mikäli sairastut tapahtuman jälkeen, olethan välittömästi yhteydessä paikkakuntasi koronaneuvontaan ja käythän testeissä.- Noudata näyttelyssä henkilökunnan ohjeita