FANTASTISET ILTAMAT 18.11.2022: Jazz Jkl Collective feat. Yona.

Taidelaitos Haihatuksen Fantastiset iltamat saavat jatkoa, kun Fantasia-taloon tulevat tunnelmoimaaan kesällä Haihatuksen MusaSunnuntaissa esiintynyt Jazz Jkl Collective solistinaan Vain elämää -ohjelmasta tuttu Yona!

Kotimaan musiikkikentän arvostetuimpiin ja tyylillisesti monipuolisimpiin artisteihin kuuluva Yona esittää Jazz Jkl Collectiven solistivieraana jazzstandardien suomenkielisiä käännöksiä paljastaen samalla juurensa jazzlaulajana ja heittäytyvänä tulkitsijana!

Valovoimainen pitkän linjan laulaja ja lauluntekijä Yona on todellinen oman tiensä kulkija. Kahdeksan studioalbumia julkaissut ja lukuisten muiden artistien levyillä vieraillut kameleonttimainen musiikintekijä leikittelee taidokkaasti eri genreillä luoden ajatonta, eklektistä taidepoppia. Yonan debyyttialbumi toi hänelle Vuoden tulokas -Emman, ja uusin, Tapiola Sinfoniettan kanssa levytetty “Uni johon herään” oli yksi vuoden 2022 Teosto-palkinnon voittajista.

Jazz Jkl Collectiven kanssa Yona tulkitsee tunnettuja jazzstandardeja harvemmin kuultuina suomenkielisinä versioina. Oman latauksensa iltaan tuo hänen taustansa jazzlaulajana. “Nuoruuden unelmassani olin nimenomaan jazzlaulaja!”, Yona riemuitsee.
Haihatuksen Fantasisissa iltamissa on luvassa myös yllätysesityksiä illan aikana!

Yona – laulu
Tuomas Paukku – kitara
Marian Petrescu – piano
Pekka Törmänen – basso
Kasper Halttunen – rummut

Fantastiset iltamat: Jazz Jkl Collective feat. Yona Joutsan Taidelaitos Haihatuksen Fantasia-areenalla pe 18.11. Ovet aukeaa tapahtumaan klo 18 ja keikka alkaa klo 19. Liput 20/15 €. Liput tapahtumaan ennakkovaruksella: https://forms.gle/xTFVr1rVkCB9wkhm9 Tapahtuma on sallittu kaikenikäisille ja paikalla on kahvio.

Kiinnostaako kesäduuni OP:n piikkiin??!!

Taidelaitos Haihatus on mukana Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa. Tarjoamme kahdelle 15-17 -vuotiaalle nuorelle mahdollisuuden tutustua ja harjoitella työelämän taitoja taiteen ja kulttuurin ympäristössä.

Olemme päivittämässä kotisivujamme, joten tiedot nuorille suunnatuista kesäduuneista löytyvät tällä hetkellä Voimametsän alta: Lisätietoja kesäduunista

Haihatus ja Joutsan kunta yhteistyöhön Joutopäivien järjestämiseksi

Haihatus ja Joutsan kunta ovat sopineet yhteistyöstä vuoden 2023 Joutsan Joutopäivien järjestämiseksi. Tulevan kesän Joutopäivät järjestetään lauantaina 1.7. – sunnuntaina 2.7.2023 Haihatuksessa ja lähialueella.

51-vuotiaat Joutopäivät tulevat tänä vuonna olemaan yhdistelmä uutta ja vanhaa. Luvassa on elävästä kyläkulttuuriperinnöstä ammentavia “nostalgianostoja”, paikallistuotteiden; lähiruuan, juoman ja käsitöiden tori, musiikkia, sirkusta, taidetta, kisailuja, yhdessä olemista ja tekemistä. Joutopäivien suunnittelutyöryhmä vastaa päätapahtuman ohjelmasisällöistä.

“Tavoitteenamme ei ole toistaa asioita täsmälleen sellaisina kuin ne on aina tehty, vaan perehdyttyämme Joutopäivien historiaan lähdimme pohtimaan perinteiden ja nykyisyyden suhdetta. Mitä historiasta halutaan säilyttää ja miten se elävöityy tapahtuman muotoon? Entä miten elävän perinnön rinnalle tuodaan uusia, nykykävijöitä palvelevia tapahtumaelementtejä?” , Haihatuksen toiminnanjohtaja Risto Puurunen kertoo.

Suunnitteilla on myös päätapahtumaviikonloppua seuraava Joutoviikko, joka kutsuu paikallistoimijoita järjestämään tapahtumia ja tempauksia omissa tapahtumapaikoissaan pitkin Joutsaa. Joutoviikon tavoitteena on koota yhdelle tarjottimelle paikalliset elämyspalvelut ja kiinnostavat käyntikohteet. Joutoviikon aktiviteetit kerätään yhteiseen menovinkki-kalenteriin ja ne pääsevät osaksi Joutopäivien yhteismarkkinointia. Joutoviikko huipentuu lauantaina 8.7. järjestettävään Joutsa Chopper Showhun.

Joutsan kunta tukee vuoden 2023 Joutopäiviä 20 000 eurolla.

Yhteyshenkilöt medialle:

Joutsan kunta/ Harri Nissinen: harri.nissinen@joutsa.fi

Taidelaitos Haihatus / Risto Puurunen: risto@haihatus.fi

HAIKU-hankkeen kuulumisia

Lokakuun puolella aloitettu, Taidelaitos Haihatuksen vetämä paikallisverkoston kulttuurimatkailupalveluiden kehittämishanke sai kutsumanimekseen HAIKU.

HAIKU:n avajaistilaisuus ja ensimmäisen kulttuurimatkailuvalmennuksen työpaja pidettiin Haihatuksen Fantasia-talossa tiistaina 8.11.2022. Paikalla oli monipuolinen joukko kulttuurin ja matkailun parissa toimivia tahoja; yhdistyksiä, yrityksiä, freelancer-taiteilijoita…Iltapäivä sujui leppoisissa tunnelmissa ja esiin nousikin useampaan kertaan, miten ennakkoluuloton yhteisöllisyys ja siitä syntyvä luovuus ovat askeleita kohti HAIKU-hankkeen tavoitteita eli omaperäisiä, uusia, paikallisista vahvuuksista ja alueen ominaispiirteistä kumpuavia, elämyksellisiä ja erottuvia kulttuurimatkailupalveluita.

Seuraava HAIKU-työpaja on keskiviikkona 14.12.2022 kello 16-18.30 Taidelaitos Haihatuksen Fantasia-talossa. HAIKU-hanke on avoin myös toimijoille, jotka eivät ole vielä ilmoittautuneet mukaan. Ilmoittautuminen reetta@haihatus.fi päättyy su 11.12.2022.

HAIKU-hankkeen mahdollistaa Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä Erityisavustukset harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan -rahoitus ja hankeaika on 10/2022–9/2023. Hankkeeseen osallistuminen on verkostoon tuleville maksutonta.

Omaperäiset kulttuurimatkailupalvelut luodaan yhdessä

TIEDOTE 20.10.2022

Taidelaitos Haihatus kokoaa yhteen Joutsan ja lähiseudun kulttuuri- ja matkailutoimijat verkostoitumaan ja luomaan omaperäisiä kulttuurimatkailupalveluita. 

Taidelaitos Haihatuksen vetämässä kulttuurimatkailupalvelujen kehittämishankkeessa tuotetaan uusia, paikallisista vahvuuksista ja alueen ominaispiirteistä kumpuavia, elämyksellisiä ja erottuvia kulttuurimatkailupalveluita. Hanke on avoin kaikille kulttuurin ja matkailun parissa toimiville yrityksille, paikallisyhdistyksille, freelancer-taiteilijoille, tapahtumanjärjestäjille, paikallisperinteen asiantuntijoille sekä kunnan kulttuuri- ja matkailutoimelle. 

Hankkeeseen mukaan lähtevät kulttuuri- ja matkailutoimijat työstävät palveluitaan Visit Finland Akatemian kulttuurimatkailuvalmentaja Maija Sydänmaanlakan vetämissä kuukausittain järjestettävissä työpajoissa. Verkostolle luodaan yhteinen matkailumarkkinointibrändi, jota hyödynnetään erityisesti digitaalisessa markkinointiviestinnässä. Hankkeen myötä syntyneet, vahvasti paikalliskulttuuriin ankkuroituvat kulttuurimatkailupalvelut tullaan pilotoimaan ensi kesänä.

Hankkeen mahdollistaa Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä Erityisavustukset harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan -rahoitus ja hankeaika on 10/2022–9/2023. Hankkeeseen osallistuminen on verkostoon tuleville maksutonta. Hankkeen avajaistilaisuus ja samalla ensimmäinen työpaja ”Kulttuurimatkailupalvelut syntyvät verkostossa” järjestetään tiistaina 8.11.2022 kello 13-16 Taidelaitos Haihatuksen tiloissa. (Jousitie 68–70 19650 Joutsa) Ilmoittautuminen tilaisuuteen hankekoordinaattorille päättyy sunnuntaina 6.11.2022.

Lisätietoja hankkeesta:

Reetta Karppinen

Hankekoordinaattori

reetta@haihatus.fi

Taidelaitos Haihatus on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu, monitaiteellinen nykytaidekeskus Joutsassa Keski-Suomessa. Sen toiminnan taustalla on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon kulttuuriyhdistys Haihatuksen henki ry. 

www.haihatus.fi * facebook.com/taidelaitoshaihatus * instagam.com/haihatus

Tällä viikolla: Haihatus ja KITA ovat sulkeneet ovensa kesältä 2022.

Taidelaitos Haihatus ja KITA ova sulkeneet sulkeneet ovensa kesältä 2022. Suomalais-virolainen Estomania 3 -kesänäyttely, heinäkuussa avattu kineettisen taiteen galleriatalo KITA ja piknikhenkiset MusaSunnuntai -keikat sekä kaikki muut oheistapahtumamme ovat saaneet tänäkin kesänä hyvän vastaanoton! Kiitämme sydämellisesti kaikkia vierailijoitamme, yhteistyökumppaneitamme, sidosryhmiämme, työntekijöitämme ja kaikkia vapaaehtoisena toimintaamme osallistuneita onnistuneesta kesästä 2022!

Taidelaitos Haihatuksen syksyyn kuuluu kesän lopputöiden lisäksi muun muassa residenssiasukkaiden vastaanottaminen. Syksystä ensi kevääseen saakka Haihatus toimii residenssinä kansainvälisille ja kotimaisille taiteilijoille. Alamme suunnata myös pikkuhiljaa katsetta kohti tulevaa kesää 2023.

Haihatuksen syys- ja talvikautta pääsee seurailemaan sosiaalisessa mediassa Taidelaitos Haihatus ja Kitagalleria sekä Art Center & Residency @ FIN (@haihatus). Residenssikuulumisia luettavissa Haihatus Artist Residency. Myös tänne kotisivuille (www.haihatus.fi) päivitämme ajankohtaisia kuulumia ja kerromme tulevista tapahtumista.

Tällä viikolla: Kesäkauden päättäjäisviikonloppu

Taidelaitos Haihatuksessa ja KITA:ssa vietetään tulevana viikonloppuna 27.-28.8. kesäkauden 2022 päättäjäisiä.

Lasten lauantaina 27.8. kaikki pääsevät vierailemaan näyttelytapahtumissa lastenlipun (5 e) hinnalla. Alle kouluikäiset pääsevät tapahtumiin ilmaiseksi. Haihatus on auki lauantaina kello 11-18. KITA:n alue auki lauantaina kello 11-21.

Finaalisunnuntaina 28.8. sisäänpääsy Haihatuksen Estomania 3 -kesänäyttelyyn ja KITA:n kineettisen taiteen galleriataloon alennuslippujen hinnalla. Haihatuksen kesänäyttely on sunnuntaina auki klo 11-18, jonka jälkeen klo 19 alkaa Fantasia-talossa hackedepicciotton keikka. Keikasta lisäinfoa alempana. KITA auki sunnuntaina normaalisti klo 11-18.

Taidelaitos Haihatuksen osoite on Jousitie 68-70 19650 Joutsa. Parkkipaikat sijaitsevat näyttelyalueen keskellä, joten toivomme autoilijoilta maltillista ajoa perille saakka. KITA löytyy ”paraatipaikalta” Joutsan päätien alusta, kahvila-ravintola Huttulan takaa osoitteesta Tokerontie 11 19650 Joutsa. KITA:n parkkipaikat ovat Huttulan pihassa, josta lähtee opastettu kävelyreitti KITA:n uumeniin.

Haihatuksen ja KITA:n välillä on matkaa vain 2,3 km autolla ja kävellenkin 1,7, km, joten päivän aikana ehtii käydä molemmissa paikoissa. Suosittelemme varaamaan vierailuihin kuitenkin reilusti aikaa, sillä molempien paikkojen piha-alueelle on kiva istahtaa kesken kierroksen piknikille; Haihatuksessa pientä purtavaa voi ostaa kioskista ja piknikherkut KITA:an löytyvät näppärästi kahvila-ravintola Huttulan valikoimasta.

Korhonen nauttii loppukesän lämpimistä keleistä. /Anniina Mannila

FINAALISUNNUNTAIN ILTANA AINUTLAATUINEN HACKEDEPICCIOTTO

Finaalisunnuntain 28.8. iltana Taidelaitos Haihatuksen Fantasia-talossa klo 19 alkaen saadaan kokea ainutlaatuisen duon hackedepicciotton meditatiivista tunnelmointia.

Hackedepicciotto -duo = Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten) ja Danielle de Picciotto (The Crime & The City Solution, Ministry of Wolves). Molemmat ovat työskennelleet kansainvälisesti jo vuosikymmeniä musiikin ja taiteen parissa. Saksalaisen industrialmusiikin pioneeriyhtyeessä Einstürzende Neubautenissa jo vuodesta 1980 saakka soittanut Alexander Hacke on tehnyt yhteistyötä lukuisten taiteilijoiden kanssa ja säveltänyt myös mm. elokuvamusiikkia. Danielle de Picciotto on Love Paraden, maailman suurimman elektronisen musiikin festivaalin perustajajäsen, kuvataiteilija, elokuvaohjaaja, muusikko ja kirjailija.

Hackedepicciotton musiikillinen ilmaisu perustuu hypnoottisiin äänimaailmoihin, joissa laulun lisäksi äänilähteinä toimivat muun muassa de Picciotton soittamat Hurdy gurdy eli kampiliira, sointusitra ja viulu sekä Hacken baritonikitara ja toismaailmallinen kurkkulaulu. Yhtye tunnetaan meditatiivisista ja intensiivisistä keikoistaan.

Mute Records julkaisi hackedepicciotton uuden kolmannen albumin The Silver Treshold tänä vuonna, ja yhtye kiertää Eurooppaa sen tiimoilta; esiintyminen sunnuntai-iltana Haihatuksen Fantasia-talossa päättää hackedepicciotton Suomen kiertueen.

Liput 15 e etukäteen verkkokaupasta Haihatus Shop tai paikan päältä.

hackedepicciotto | Official Website

Tällä viikolla: Perjantaina ovet auki koululaisvieraille ja kuntapäättäjille. Lauantaina ja sunnuntaina Estomania 3 -kesänäyttely ja KITA avoinna kaikille vierailijoille klo 11-18.

Estomania 3 -kesänäyttely ja kineettisen taiteen galleriatalo KITA avaa ovensa perjantaina koululaisvierailijoille. Toivotamme koululaisryhmät tervetulleiksi tutustumaan näyttelyihin perjantaina klo 9-13. Erikseen sovittavista vierailuista: haihatus@haihatus.fi.

Haihatus tekee vahvasti kulttuurikasvatukseen liittyvää yhteistyötä Joutsan yhtenäiskoulun kanssa. Joutsan kulttuurikasvatussuunnitelmassa (Kops) ”Juuret Joutsassa – oksat maailmassa” tuodaan esille, kuinka kulttuurin ja taiteen avulla voidaan positiivisesti vaikuttaa muun muassa kaveritaitoihin ja lisätä avarakatseista suhtautumista maailmaan. Kulttuurin ja taiteen kautta on mahdollista käsitellä mitä tahansa asiaa tavalla, joka jättää pysyvämpiä positiivisia muistijälkiä. Kulttuurikasvatussuunnitelmassa muistutetaan myös, että oman luovuuden tuominen esiin ja heittäytyminen uuteen tekee kaikille ihmisille hyvää, ja että positiivisen minäkuvan ja onnistumisen kokemuksien saaminen on yhä tärkeämpää nykymaailmassa. Joutsan kulttuurikasvatussuunnitelmassa kiteytyy myös Haihatuksen toiminnan ydin: ”Taide ja kulttuuri on väylä, jota jokaiselle pitää antaa mahdollisuus hyödyntää.” (Kops, 2.)

Koululaisvieraiden jälkeen, perjantaina klo 13-15 olemme kutsuneet vierailijoiksi Joutsan kunnan kuntapäättäjät ja viranhaltijat. Joutsan kulttuurikasvatussuunnitelmassa huomioidaan kulttuurin ja taiteen positiivinen vaikutus kunnan elinvoimaisuudelle. ”Ennalta suunniteltu ja budjetoitu, strategiassa huomioutu kulttuurikasvatussuunnitelma osoittaa, että kulttuuria ja taidetta arvostetaan kunnassa ja näiden alojen monipuolinen, kerrannainen vaikutus sekä ihmisten hyvinvointiin että työllistymiseen ymmärretään.” (Kops, 2) Taiteen ja kulttuurin arvostaminen ja näiden palveluiden monipuolinen tukeminen voidaan nähdä myös kunnan brändi- ja imagokysymyksenä.

Joutsan kulttuurikasvatussuunnitelma luettavissa kokonaisuudessaan tästä linkistä: Joutsan kulttuurikasvatussuunnitelma.

Galleria-talon pääoven avaajana toimii luonto.

LAUNTAINA JA SUNNUNTAINA OVET AUKI KAIKILLE VIERAILIJOILLE

Lauantaina ja sunnuntaina Estomania 3 -kesänäyttely ja KITA ovat avoinna kaikille vierailijoille klo 11-18. Yhteislippu näyttelyihin (20e/10e) on ostettavissa molemmista näyttelykohteista ja muistathan, että alle kouluikäiset pääsevät taiteen pariin ilmaiseksi. Haihatukseen ja KITA:an käy Museokortti ja Haihatuksen kioskista saa myös perheen pienemmille oman ”museokortin”, johon kerätään leimoja museokorttikohteista.

Haihatuksen kesänäyttelyssä sekä KITA:ssa kannattaa pitää silmien ja korvien lisäksi myös mieli avoinna ja lähestyä taidetta niin sanotusti lapsenmielisellä uteliaisuudella.

Liikettä ja ääntä sisältävä teos. /KITA
Haihatuksen ITE-taiteen puiston antia.

Tällä viikolla: Näyttelyvieraille Haihatus ja KITA auki vain lauantaina ja sunnuntaina klo 11-18.

Tällä viikolla Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttely (Jousitie 68-70) ja kineettisen taiteen galleriatalo KITA (Tokerontie 11) siirtyvät elokuun aukioloaikoihin. Näyttelytilat ovat kaikille vieraille auki vain lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-18. Saman päivän aikana ehtii hyvin vierailla molemmissa näyttelyissä. Kannattaa ehdottomasti pitää pieni levähdystauko näyttelyiden välissä ja käydä esimerkiksi ruokailemassa Grilli-Kahvio Tikanderilla. Haihatuksen kioskilta, lipun oston yhteydessä saatte mukaan alekuponkeja Tiksulle. Jos ei ole ihan niin tuhti nälkä niin mieltä virkistäisi varmastikin kahvipaussi ravintola Huttulan terassilla. KITA:n parkkipaikat sijaitsevat Huttulan pihassa, josta lähtee kävelyreitti perille. Tikanderin kioski ja ravintola-kahvila Huttula ovat Taidelaitos Haihatuksen yhteistyökumppaneita.

Molemmista näyttelytiloista voi ostaa yhteislipun näyttelyihin hintaan 20/10 euroa. Haihatus ja KITA ovat myös Museokorttikohteita.

TAIDE HÄMMÄSTYTTÄÄ JA KUMMASTUTTAA PIENTÄ KULKIJAA

Tällä viikolla Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttelyä ja KITA:n kineettistä taidetta pääsevät hämmästelemään ja kummastelemaan koululaisryhmät.

/KITA.

Siitä kuului (zzt), kun se liikkui,
(fläp), kun se kiikkui,
ja sitten (prrn, fläp, poks)
enkä koskaan saanut selville,
mikä kumman vekotin se on
…”

Erikseen sovittavista ryhmävierailuista lisätietoja: haihatus@haihatus.fi

Tällä viikolla: KITA OPEN Monitaidepiknik ja Estomania 3 -kesänäyttely kutsuu taiteen ja kulttuurin ystäviä läheltä ja kaukaa

KITA OPEN Monitaidepiknik viikonloppuna 6.-7.8.

KITA OPEN -monitaidepiknik kutsuu taiteen ystäviä läheltä ja kaukaa juhlistamaan uuden kineettisen taiteen galleriatalo KITA:n hyvin vastaanotettua alkutaivalta. KITA OPEN monitaidepiknik on osallistava ja ilmainen monitaidetapahtuma, joka sijoittuu KITA:n puutarhaan sekä Joutsan kirkonkylän eri kohteisiin. Ohjelmassa on performansseja sekä musiikkiesityksiä. Tapahtumasta lisätietoja Facebookissa – Ohjeisohjelmaa voi tarjota rohkeasti: kita@haihatus.fi!

Monitaidepiknik alkaa lauantaina 6.8. kello 15.00 ja päättyy sunnuntaina kello 17. Sunnuntain aikana KITA OPEN lämmittää myös vanhan kunnostetun korsusaunan piknikvieraille. Pihalla on mahdollista grillata, uida ja nauttia elokuisesta viikonlopusta!

Kalle ja Pauliina Turakka Purhonen toimivat avoimen krokettiturnauksen suojelijoina. Tapahtuman pukukoodina on “Vaatekomeron villit aarteet”.

KITA sijaitsee osoitteessa Tokerontie 11 19650 Joutsa ja on avoinna kaikille vierailijoille normaalisti tapahtuman aikana lauantaina ja sunnuntaina alkaen klo 11-

ESTOMANIA 3 -kesänäyttely häikäisee kävijänsä

Taidelaitos Haihatuksen Estomania 3 -kesänäyttely häikäisee vieraansa oivaltavalla, monipuolisella virolais-suomalaisyhteistyöllä syntyneellä taiteellaan. Otattehan vierailussanne huomioon, että taidenäyttelyalue on laaja; Taidetta löytyy sisätilojen (Galleria-talo, Fantasia-talo, Sanavarasto ja KesäKino) lisäksi myös koko Haihatuksen ulkoalueelta, muun muassa ITE-taiteen puistosta ja Voimametsästä. Vierailuun on siis hyvä varata aikaa ja rytmittää vierailukin siten, että välillä voi pysähtyä nauttimaan kioskin antimista ja tehdä samalla vaikkapa tuliaisostoksia. Estomania 3 -kesänäyttelyn t-paidat, Haihatus-sukat, kestokassit sekä edellisvuosien härpäkkeet ovat olleet mieluisia löytöjä!

Hymyntynkää aiheuttavat jaloissa pyörivät Haihatus-sukat!/Kaisa Vigman

Taidelaitos Haihatuksen Estomania 3 -kesänäyttely on avoinna tällä viikolla keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-18. Tämän viikon jälkeen, elokuun loppuun saakka Haihatus on auki vain lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-18. Arkipäivinä ke-pe toivotamme tervetulleiksi erityisryhmiä. Erikseen sovittavista vierailuista voi kysyä lisää haihatus@haihatus.fi.

Anders Bergman: Mirage
Käsinkosketeltavaa taidetta./Ilona Savitie