Haihatuksen syysnäyttelyt avautuvat perjantaina 20.9.2019

Tiedote 15.9.2019

Muutoksen pyörteissä 20. juhlavuottaan viettävän taidelaitos Haihatuksen juhlavuodenkruunaa kolmen näyttelyn kokonaisuus. Haihatuksen residenssitaiteilijoiden yhteisnäyttelyn lisäksi esillä ovat Sofi Häkkisen It’s OK Valley -installaatio sekä Benjamin Phillips Nozdrachevin New Anti-painting
 -yksityisnäyttely.

Avajaiset 20.9.2019 klo 19-21
Avoinna 21.9.-12.10.2019 keskiviikosta lauantaihin klo 12-17. Vapaa pääsy.

Haihatus International 8

Haihatus International 8 on vuoden aikana Haihatuksessa työskennelleiden residenssitaiteilijoiden yhteisnäyttely. Kahdeksatta kertaa järjestettävä näyttely esittelee eri puolilta maailmaa tulevien lahjakkaiden eri alojen taiteilijoiden Joutsassa syntyneitä ja vaihtuvien vuodenaikojen inspiroimia töitä. Seitsemältätoista taiteilijalta on näyttelyssä yli 50 teosta. Haihatus International 8 -näyttelyn taiteilijat ovat: Claudia Bauer (AT), Rebecca Boehme (AUS), Katharina Brandl (GER), Sarah Campbell (CA/AUS), Alma Charry (FR), Marie-Chloe Duval (CA), Clara Gastelois (BR), Amelie Jodoin (CA), Ilmari Karhu (FI), Anitta Leppänen (FI), Blake Malone (AUS), Ariane Monds (Mansaaret), Jeffrey Pitchford (USA), Mira Roivainen (FI), Alex Smith (GB), Anna-Maija Sohlo (FI) sekä Eva Z. Schmitt (GER).

Claudia Bauer: Safe space (2019)

Benjamin Phillips Nozdrachev: New Anti-painting

”Kuten vompatit kaivavat tunneleita, maalaavat Nozdrachevit sokeina mudalla.”

Joutsaan kaksi vuotta sitten asettunut australialainen kuvataiteilija Benjamin Phillips Nozdrachev koettelee monipuolisessa yksityisnäyttelyssä oman taiteensa rajoja. Nozdracheville taide ei ole valinta tai harrastus, vaan tarve. Filosofointiin taipuva taiteilija ajattelee taiteensa kautta, toisinaan tietoisesti, mutta useimmiten sitä itselleenkään myöntämättä. New Anti-painting on Nozrachevin yritys rakentaa omaa laatikkoa kuvataiteen maailmassa.

Näyttely esittelee monipuolisen taiteilijan, joka maalaa mitä erilaisimmin tekniikoin, rakentaa kierrätysmateriaaleista kekseliään visuaalisia installaatioita, valokuvaa sekä tuottaa ääntä, videota sekä toimintaa yhdistäviä performansseja.

Benjamin Phillips Nozdrachev (s. 1982) on Australian takamailla syntynyt maailmankansalainen, joka on asunut ja työskennellyt pitkään mm. Saksassa. Tällä hetkellä Nozdrachev asuu ja työskentelee taidelaitos Haihatuksessa.

Benjamin Phillips Nozdrachev: Please empty your pockets (2019)

Sofi Häkkinen: It’s OK Valley


Kuvataiteilija Sofi Häkkisen teoskokonaisuus taidelaitos Haihatuksessa vie ihmiskunnan iltahämäriin. Suurpiirteisestä romusta, kaikenlaisesta löydetystä kamasta ja tarkoin harkituista yksityiskohdista rakentuvat ihmismäiset hahmot ovat installaatiossa kerääntyneet hohtavan lammen äärelle.

Teoskokonaisuuden nimi It’s OK Valley viittaa tieteelliseen Uncanny Valley (suom. outo laakso) -hypoteesiin. Uncanny Valley pyörittelee
ajatusta siitä, miten robotti, joka muistuttaa lähes täydellisesti ihmistä, vaikuttaa oikean ihmisen mielestä kammottavalta ja vieraalta. Se on samaan aikaan liian lähellä totuutta ja liian kaukana siitä, eikä siksi herätä empatiaa katsojassaan. Häkkinen liittää tämän ajatuksen ihmistä kuvaavaan veistokseen. Hänen rakentamansa tyypit ovat ihan okei. Näyttävätkö ne liikaa tai liian vähän ihmiseltä? Koetaanko ne luotaantyöntävinä vai ihanina? Missä kohtaa kukin meistä putoaa outoon laaksoonsa? Nämä tyypit ovat löytäneet mukavuusalueensa, kerääntyneenä viimeisen kelmeän lammen ympärille taiteilijan rakentamassa dystooppisessa kuvassa.

”Nämä tyypit tässä näyttelyssä ovat ihan OK. Ne ovat myös aika kaukana robotista analogisuudessaan. Ne näyttävät vähän pelottavalta tai sitten tosi söpöltä – riippuu katsojasta. Mun mielestä ne ovat tosi kivojakin ja veijarimaisia. Samaan aikaan söpöjä ja pelottavia. Mutta mua ne ei voikaan pelotella, koska oon tehnyt ne itse. Tunnen ne liian hyvin.”

Häkkinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta. Hän on opiskellut taidetta myös Lapin yliopistossa ja Universität der Kunstessa Berliinissä. Häkkinen on pitänyt yksityisnäyttelyitä muun muassa Helsingissä Galleria Lapinlahdessa, Porissa P-galleriassa ja Tampereella Rajatilassa. Hänen teoksiaan on nähty useissa yhteisnäyttelyissä, viimeisimpinä Helsingissä Taiteilijakollektiivi Kunstin Art by Meter -teoksessa Art Fair Suomi -messuilla, Berliinissä Galerie Pleikussa ja Oulussa OMVF:n liittyneessä yhteisnäyttelyssä Hot Mess.

Sofi Häkkinen: It’s OK Valley

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Skip to content