Vuoden 2024 Pro Sculptura -mitali Taidelaitos Haihatukselle

Suomen Kuvanveistäjäliitto on myöntänyt vuoden 2024 Pro Sculptura -mitalin Joutsassa toimivalle Taidelaitos Haihatukselle.

Kuvanveistäjäliitto haluaa mitalillaan kiittää ja onnitella 25-vuotisjuhlavuottaan viettävää Haihatusta. Taidelaitos on monipuolisella ja kansainvälisellä toiminnallaan rikastuttanut Keski-Suomen taide- ja kulttuurielämää ja on laajasti arvostettu ajassa elävä ja jatkuvasti kehittyvä nykytaidekeskus.

Haihatuksen näyttelyissä esille pääsevät niin taiteen ammattilaiset kuin ITE-taiteilijat ja kuvanveistolla on ollut niissä aina merkittävä rooli. ”Pro Sculpturalla haluamme kannustaa Haihatuksen toimintaa ja rohkaista myös muita alueellisia toimijoita ottamaan mallia omaperäisestä ja pitkäjänteisestä paikkakunnalle elinvoimaisuutta tuottavasta kulttuuri- ja taidetoiminnasta. Arvostamme myös Taidelaitoksen toiminnassa kuvanveiston ja tilallisen taiteen laajaa näkyvyyttä ja vuonna 2022 perustetun KITA-gallerian ainutlaatuisuutta. Lisäksi kansainvälinen taiteilijaresidenssitoiminta tuo taiteen tekemisen osaksi elävää kokonaisuutta vahvistaen samalla yhteistyöverkostoja”, sanoo kuvanveistäjäliiton puheenjohtaja Ville Mäkikoskela.

Haihatuksen toiminnan juuret ovat Helsingistä Hartolaan muuttaneiden Raimo Auvisen ja Merja Metsäsen ostaman vanhan kansakoulun pihalle 1990-luvun alussa toteuttamassa veistospuistossa. Puistossa oli esillä heidän keräämiään maaseudun takapihoilla ja liitereissä syntyneitä teoksia. Kesästä 2001 lähtien näyttelyä ei enää rajattu pelkästään ITE-taiteilijoiden teoksiin, vaan mukaan hyväksyttiin myös ammattilaisia ja näyttely laajeni tilan rakennuksiin. Samana vuonna Haihatus muutti Nelostien läheisyyteen Joutsaan ja muuttui taidelaitokseksi. Parin vuoden kuluttua perustettiin yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon kulttuuriyhdistys Haihatuksen Henki ry, jonka tarkoitukseksi kirjattiin taiteiden tekemisen ja esille tuomisen rohkaiseminen sekä erilaisten tapahtumien ja taideprojektien järjestäminen. Haihatuksen perustaja Merja Metsänen menehtyi vuonna 2018 ja Raimo Auvinen seuraavana vuonna 2019. Heidän jälkeensä Haihatuksen uudeksi omistajaksi ja toiminnan jatkajaksi tuli taiteilijamuusikko Risto Puurunen, joka on näkemyksellisesti kehittänyt ja monipuolistanut taidelaitoksen toimintaa edelleen.

Haihatuksen toiminta on ympärivuotista ja käsittää sekä nykytaiteen kesänäyttelyt, erilaisia kulttuuritapahtumia ja kansainvälistä taiteilijaresidenssitoimintaa sekä työskentely-, harjoittelu-, esiintymis- ja yhteisiä oleskelutiloja. Myös Suomen ainoa kineettisen taiteen galleria KITA vetää puoleensa vierailijoita. Haihatus on toiminnallaan tuonut taiteen ja kulttuurin lähelle paikkakuntalaisia ja luonut myös turvallisen paikan eri kansalaisuuksia edustavien ihmisten kohtaamiselle. 

Pro Sculptura -mitali jaetaan erityisistä ansioista suomalaisen kuvanveistotaiteen edistämiseksi. Heikki Varjan ja Kauko Räsäsen muotoilemaa Pro Sculptura -mitalia on jaettu vuodesta 1960 lähtien.  Mitali jaetaan Haihatuksen kesänäyttelyn avajaisissa 15.6.2024.

Tiedustelut:

Ville Mäkikoskela, puheenjohtaja

ville.makikoskela@sculptors.fi 

+ 358 (0) 5320787

Tiina Veräjänkorva, toiminnanjohtaja

tiina.verajankorva@sculptors.fi

+358 (0)50 3601182

Risto Puurunen, Haihatuksen toiminnanjohtaja  

risto@haihatus.fi  

0400 858639

 

Kuva: Vesa Väänäsen teokset restauroitiin kansainvälisen ECS-
vapaaehtoistiimin voimin vuonna 2024. Kuvaaja: Annina Mannila.

Skip to content