Raastavaa, oivaltavaa, hilpeää, sydämeenkäyvää – Haihatuksen 20. kesänäyttely on pullollaan Kohtauksia

Tiedote 7.5.2019

Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttelystä on rakentumassa riipivän raastava, mutta samalla ajatuksia ja lämpimiä läikähdyksiä herättävä suomalaisen nykytaiteen kattaus.

Teemana on Kohtauksia, ja taiteilijat käsittelevät aihetta kukin omalla tavallaan. 

Kesäinen Joutsa ja Haihatuksen rento henki luovat puitteet näyttelylle, joka on hyvin uskollinen aiemmalle Haihatuksen linjalle: kunnianhimoiselle ja yhteiskunnallisesti kantaaottavalle taiteelle, sekä elämänmakuisille oivalluksille. 

29.6.2019 avattavan kesänäyttelyn kokoaa jälleen kuraattoriryhmä, johon kuuluvat kuvataiteilijat Pauliina Turakka Purhonen, Kalle Turakka Purhonen, Tiia Matikainen ja Pasi Mälkiä. “Näyttelyn teemana oleva kohtaus voi olla esimerkiksi äkillinen taudinpuuska, riita, metakka tai selkkaus, näytelmän tai elokuvan jakso, tai vaikka tapaaminen”, Pasi Mälkiä kertoo. 

Rehellisen henkilökohtaisesta oivaltavaan yhteiskunnallisuuteen

Haihatuksen galleriatiloihin, tunnelmalliselle avovintille ja puutarhaan levittäytyvässä näyttelyssä on esillä taidetta yhteensä 20 taiteilijalta. Haihatus 20 -näyttelyn taiteilijat ovat: Timo Aho, Raimo Auvinen, Veli Granö, Heikki “Morgan” Hämäläinen, Marika Kaarna, Marikka Kiirikoff, Mauri Korhonen, Virpi Lehto, Tiia Matikainen, Merja Metsänen, Pasi Mälkiä, Benjamin Phillips Nozdrachev, Simo Saarikoski, Pekka Suomäki, Minnamari Toukola, Kalle Turakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Rosaliina Paavilainen, Emmi Valve ja Vesa Väänänen. 

Taiteilijoista helsinkiläinen Rosaliina Paavilainen (s. 1993) esimerkiksi pohtii raadollisessa If you do this I will call you by your first name instead of mom -videoteoksessaan maagista äidinrakkautta, addiktion voimaa ja monimutkaisiin ihmissuhteisiin liittyviä harmaan sävyjä. Videoteos rakentuu äidin ja tyttären viikonlopun mittaisesta kohtaamisesta ja sen aikana käydyistä keskusteluista.

Synkemmissä sävyissä uidaan myös sarjakuvataiteilija Emmi Valveen (s. 1984) rehellisessä, psykoosista selviämisestä kertovassa Armo-teoksessa sekä Haihatuksen perustaja Raimo Auvisen (s. 1952) Haihatuksen puutarhaan rakentamassa mielen lasitalossa. 

Kuvataiteilija Simo Saarikosken (s. 1980) videoinstallaatio Abandoned Land II kääntää katseet yksilöstä yhteiskuntaan: runollinen videoteos kertoo kadonneesta Suomesta ja sen tulevaisuudesta. Täysin toisenlaisiin tunnelmiin johdattavat esimerkiksi Kalle Turakka Purhosen (s. 1974) einespizzoista koottu perhonen sekä Marika Kaarnan (s. 1966) värikkään sadunomainen, Grimmin veljesten Makea puuro -tarinasta innoituksensa saava Burnout-teos.

Laajassa ja monipuolisessa näyttelyssä ovat mukana lähes kaikki kuvataiteen keinot ja materiaalit öljyvärimaalauksista videoinstallaatioihin, ympäristötaiteesta kuvanveistoon. 

Kohtaamisia taiteen äärellä

Haihatuksen mottona on alusta asti ollut Rajaton luovuus on jokaisen oikeus. Juhlavuonna tähän panostetaan aivan erityisesti. Luvassa on aiempien vuosien tapaan monenlaisia tapahtumia, mutta myös erilaisia opastettuja kierroksia. 

“Haihatus elää vahvaa muutoksen aikaa: marraskuussa menehtyneen kuvataiteilija-toiminnanjohtaja Merja Metsäsen saappaita täyttää nyt laajentunut vapaaehtoisten joukko,” taidelaitosta ylläpitävän Haihatuksen henki ry:n puheenjohtaja Ellinoora Auvinen sanoo. 

Haihatus 2019: Kohtauksia

Jousitie 68-70, 19650 Joutsa
Avoinna 30.6.-4.8.2019 joka päivä klo 11-18. Ryhmille tilauksesta 16.8.2019 saakka.
Liput 12€/10€/3€ (lipulla pääsy näyttelyyn koko kesän)

Haihatuksessa tapahtuu

29.6.2019 klo 16 avoin kansanjuhla ja Haihatus 2019 -näyttelyn avajaiset
29.6.-4.8.2019 torstaisin ja lauantaisin klo 13 opastetut tai Kolme suosikkiani -kierrokset 
La 6.7.2019 klo 14 KorentoArt: Puolitiehen / Halfway -performanssi

Tapahtumakalenteri täydentyy toukokuun aikana.

Haihatus on joutsalainen taidelaitos ja taiteilijaresidenssi, joka viettää 20-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna. Juhlavuoden toimintaa tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Joutsan kunta sekä Joutsan Seutu -lehti.

20 vuotta, 20 taiteilijaa

Timo AhoRaimo Auvinen Veli GranöHeikki Morgan Hämäläinen,

Marika KaarnaMarikka Kiirikoff, Mauri Korhonen, Virpi LehtoTiia MatikainenMerja MetsänenPasi Mälkiä, Ben Phillips Nozdrachev, Simo SaarikoskiPekka Suomäki, Minnamari ToukolaKalle Turakka PurhonenPauliina Turakka PurhonenRosaliina PaavilainenEmmi ValveVesa Väänänen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *