Valon Haihatus

Valon Haihatus tekee paluun vuonna 2021, kun toisiaan mielenkiintoisemmat teokset valtaavat Haihatuksen lokakuun viimeisenä viikonloppuna 29.-31.10.2021.

Vuoden 2021 teemana on ”varjot ja heijastukset”. Näyttelyn kuraattoreina toimivat taiteilija-muusikko, Haihatuksen “tirehtööri” Risto Puurunen, Haihatuksen “talontaiteilija” Benjamin Phillips Nozdrachev ja taiteen moniottelija Tero Jartti

Kuva: Benjamin Phillips Nozdrachev

Taidelaitos Haihatuksen uuden aikakauden ensimmäinen näyttely- ja tapahtumakokonaisuus Valon Haihatus käynnisti taidelaitoksen toiminnan onnistuneesti marraskuussa 2019. Näyttely jäi välistä syksyllä 2020 COVID-19 -viruksen vuoksi, mutta tänä vuonna Haihatus pääsee jälleen täyteen loistoonsa lokakuussa.

Kolmipäiväisen näyttelyn aikana Haihatuksessa nähdään monitaiteellisia teoksia ja performansseja sekä elävää musiikkia laajalla piha-alueella, Galleriatalossa ja tapahtumatalo Fantasiassa.  Viikonlopun aikana pidetään myös Haihatuksen pop-up -kahvilaa.

Vuoden 2019 Valon Haihatuksessa esillä oli mm. Petri Ikosen ja Risto Puurusen teos ”Kellotorni”. Kuva: Annina Mannila

Näyttelyyn on avoin teoshaku toukokuun 2021 aikana. Löydät hakuilmoituksen tämän sivun lopusta.

Valon Haihatus – Varjoja ja heijastuksia
29.-31.10.2021
Taidelaitos Haihatus (Jousitie 26-70, 40640 Joutsa)
Vapaa pääsy

Lisätetoja Valon Haihatuksesta antaa:

Henna Voutilainen
Tuottaja
henna@haihatus.fi

Risto Puurunen
Näyttelyn kuraattori & Haihatuksen ”tirehtööri”
risto@haihatus.fi
+358 400 858 639

^^^^^^^^^^^^^^

Avoin teoshaku Valon Haihatus – Varjoja ja heijastuksia 2021

Taidelaitos Haihatus kutsuu eri taiteenalojen taiteilijoita, tekijöitä ja esiintyjiä tuomaan teoksensa esille lokakuun viimeisenä viikonloppuna (pe-su 29.-31.10.) järjestettävään poikkitaiteelliseen Valon Haihatus – Valoja ja varjoja -näyttelyyn. Haihatuksen avoin teoshaku on auki toukokuun 2021 loppuun saakka.

Valon Haihatus on jatkoa marraskuussa 2019 ensimmäistä kertaa Suomen Valotaiteenseura FLASHin kanssa yhteistyössä järjestetylle näyttely- ja tapahtumakokonaisuudelle. Vuoden 2021 kuraattoreina toimivat taiteilija-muusikko, Haihatuksen “tirehtööri” Risto Puurunen, Haihatuksen “talontaiteilija” Benjamin Phillips Nozdrachev ja taiteen moniottelija Tero Jartti

Tänä vuonna näyttelyssä tuodaan esille varjoista ja heijastuksista koostuvia teoksia ja esityksiä. Teemaa lähestytään muun muassa tutkimalla uusia varjojen ja heijastuksien illuusioita, todellisuuksia tai totuuksia. “Ilman valoa emme näe varjoja ja heijastuksia – musat tuntuu.” Jartti kuvailee teeman ydinideaa.

Valon Haihatus – Varjoja ja heijastuksia – näyttely johdattaa taiteenystävän ainutlaatuiseen miljööseen pois kaupungin valosaasteista Joutsaan, eteläiseen Keski-Suomeen. Näyttelyn teokset tulevat sijoittumaan Haihatuksen laajaan pihapiiriin, Galleriataloon ja tapahtumatalo Fantasiaan

Mitä haemme?

Haihatus toivottaa tervetulleeksi ehdotuksia eri taiteenalojen  teoksista aina installaatioista performansseihin. Teoksia voivat ehdottaa sekä yksittäiset taiteilijat että ryhmät. Ehdotetut työt voivat olla valmiita teoksia tai Haihatuksen residenssissä valmistettuja teoksia (lisätietoa residenssimahdollisuudesta saat Mitä tarjoamme? -kappaleessa).

Ehdotetut teokset voivat lähestyä teemaa moniulotteisesti, kuten esimerkiksi:

– Erilaiset varjot
– Varjokuvat ja varjon luomat silhuetit, varjoteatteri
– Varjostaa, heijastaa…
– Jäädä jonkun varjoon tai pimentoon
– Tulen, veden tai muun luonnonmateriaalin luomat varjot ja heijastukset

Teosvalinnoista kiinnitetään huomiota esimerksiksi siihen, että teokset ovat toteutettu yksinkertaisin tekniikoin mekaanisin tai analogisin apuvälinein. Teosvalinnoissa arvostetaan myös “enemmän on vähemmän” filosofiaa ja toivomme ehdotetuissa töissä suosittavan erilaisia kierrätysmateriaaleja sekä DIY-henkisyyttä.

Mitä tarjoamme?

Haihatus tarjoaa mahdollisuuden tulla luomaan tai viimeistelemään teoksen näyttelyyn 1-2 viikon residenssijaksolla lokakuun 2021 aikana (pidemmät jaksot sovitaan erikseen). Haihatus tarjoaa näyttelyyn valituille taiteilijoille kierrätysmateriaaleja käyttöön residenssijakson aikana.

Hakemus ja aikataulu

Näyttelyn avoin teoshaku avautuu torstaina 6.5. ja päättyy maanantaina 31.5. klo 23:59.

Pääset täyttämään hakemuksen täältä:
Suomeksi: https://forms.gle/Wf6ikL9oqpi2FxoU8 
In English: https://forms.gle/v2iLwtDqWo3z99XK8

Hakemuksessa pyydetään seuraavat asiat:

– Henkilötiedot
– Taiteilijaesittely
– Taiteellinen CV tai näyttely- ja hankekuvaukset
– Kotisivu tai portfoliosivusto (vapaaehtoinen)
– Nimi ja lyhyt kuvaus ehdottamastasi työstä tai esityksestä
– Kuvia ehdotetusta työstä (vapaaehtoinen)
– Pystytysvaatimukset

Kuvia ja tietoja Haihatuksen tiloista, joihin teoksia voi pystyttää löydät täältä (linkki avautuu Google Drive-kansioon).