KITA – Kineettisen taiteen talon tarina

Tällä sivulla on esitelty Kitagallerian syntyhistoriaa alkaen vuodesta 2021.
— > Klikkaa kuvia suuremmiksi! <—

Toivonranta, Tokerontie 11, Joutsa.

Kineettisen taiteen taloa ryhdyttiin suunnittelemaan, kun kävi ilmi että Ravintola Huttulan kiinteistö Nelostien varressa ja Angesselän rannassa odotti ideaa sopivalle käytölle. Talo oli ollut vailla käyttöä vuodesta 1998 lähtien. Talossa ei ollut lämmitystä, vesi- eikä viemäriliityntää. Kuvissa tutkimme kohdetta, joka on täynnä romua menneiltä ajoilta sekä sinapilla vandalisoituja seinäpintoja. Näihin aikoihin taiteilija Tuomo Vuoteenoma sai idean kineettisen taiteen erikoisgalleriasta.

Siivous- ja tyhjennystalkoot

Galleriaa lähdettiin työstämään syksyllä 2021 tyhjennystalkoiden merkeissä, joka tapahtui Kinobox ry:n vuosikokouksen yhteydessä. Kiinteistöön oli murtauduttu vuosien varrella useita kertoja ja vandalisoitu lattioita seiniä sekä irtaimistoa. Talosta poistettiin edellisten asukkaiden romua yli kolmen vaihtolavallisen verran.

KITA -gallerian valmistelua aloitellaan

Vuoden 2022 alussa hankkeelle myönnettiin Maaseutukehitys ryn myöntämä LEADER -rahoitus, joten työhön voitiin toden teolla ryhtyä. Rakennusta alettiin pohjustamaan tulevaa käyttöä varten. Tihutöiden kohteiksi joutuneet pinkopahvit, ovet ja muut osat poistettiin ja jäljelle jääneet osat siistittiin ja maalattiin. KITAn kannalta olennaista kellarin huolto- ja varastotilaa valmisteltiin käyttöä varten tuomalla paikalle työstökoneita sekä materiaaleja Helsingin varastoista.

Gallerian seinien ja lattioiden muokkausta

Kevättalvella 2022 oli vuorossa sisätilojen karkea muokkaus näyttelyä varten. Yläkerrasta poistettiin WC kalusteineen, suureen huoneeseen avattiin useita tiloja yhdistävä Kita-agora, useisiin seiniin tehtiin läpimenoja ja kulkuaukkoja eli ovia. Loput kalusteet poistettiin ja rikkinäisen lämmitysjärjestelmän patterit toimitettiin kierrätykseen.

Gallerian ilmiasua etsimässä

KITAn graafisen suunnittelun mestari on Jari Johannes. Sen lisäksi että hän osallistui antaumuksella gallerian näyttelykuntoon laittamiseen, KITAn ilmiasun lopullinen silaus on syntynyt hänen kynästään.

Ulkoseinien pohjustaminen ja ympäristön siistiminen

Sen jälkeen kun vanhat Haihatuksen ja muiden yritysten mainoskyltit poistettiin ulkoseiniltä, vanhoja maalikerrostumia päästiin poistamaan kun talvi vähittäin alkoi hellittää maalis-huhtikuussa 2022. Pohjamaalaukseen valittiin mahdollisimman neutraali sävy, joka otettiiin suoraan talon kivijalasta. Itse asiassa kaikki muraalissa ja Kitagallerian materiaaleissa käytetyistä väreistä on peräisin talon alkuperäisen sisustuksen sävyistä.

MURAALI SYNTYY

KITAn ulkoseinien taideteos on nimeltään ”Ulottuvuuksien kidat”. Se toteutettiin Touko-kesäkuussa 2022. Tekijöinä ovat taiteellinen johtaja Vuoteenoma sekä Jari Johannes. Työskentelyyn käytettiin Leguan -nosturia ja korkeapainemaaliruiskua. Ravintola Huttula sekä Coloria -maalitehdas tarjosivat Pihla -maalit, jotka sävytettiin Rautakauppalassa. Lopputuloksessa värit hohtavat kirkkaina kuten pitääkin.

Näyttelytilojen ja puutarhan viimeistelyä

Sisätilat täytyi saattaa taidenäyttelylle sopiviksi. Talossa löytyi mittava määrä yksityiskohtia: turvarakenteita ja valaistuksia ja tarpeettomiksi jääneiden rakenteiden poistaminen vain muutamia osa-alueita mainitaksemme. Puutarha täyttyi kiehtovista kukkaistutuksista ja vanha korsusauna heräsi henkiin vuosikymmenten levosta.

KITAGALLERIAN NÄYTTELY 2022

Lopulta päästiin rakentamaan itse näyttelyä, koko prosessin päämäärää. Paikat alkoivat muistuttaa oikeaa taidegalleriaa ja ripustettavat teokset olivat toinen toistaan upeampia. Näyttelyyn osallistui Mimosa Pale, Jari Johannes, Antti Immonen, Kati Hyyppä, Walerija Peter sekä Vuoteenoma. Klikkaa linkkejä taiteilijaesittelyihin tai näyttelyn pääsivulle!

Kitagallerian kesänäyttely järjestetään vuosittain ja paikassa on tapahtunut jo paljon muutakin, kuten Lumikita -talvitaidetapahtuma ja KITA OPEN -monitaidefestivaali.

KITA OPEN 2022

Halusimme juhlistaa uuden galleriamme sen hengen mukaisilla monitaidefestareilla 7.-8.8.2023. Tämä vapaan taiteen symposium onnistui hyvin ja yleisöä kerääntyi sääolosuhteisiiin nähden kiitettävästi. Taiteilijoita olivat Maire Karuvuori, Justyna Koeke, Pauliina Turakka Purhonen, Kalle Turakka Purhonen. Teemu Siika, Purkujengi, Antti Viitala, Sakristian sekä Hojutron. Ensimmäisen veistoskrokettimestaruuden vei Maire Karuvuori.

LUMIKITA 2023

11.-12. Helmikuuta 2023 järjestettiin Joutsan kunnan kanssa yhteistuumin talvirieha, johon liittyi lumitalkoita, lumenveistoa, mäenlaskua, makkaranpaistoa, Lumikissojen järjestämää rekiajelua ja reipasta ulkoilua. Sunnuntain huipennukseksi käytiin lasten ja lastenmielisten mäkikisa Kitatunturin huipulta. Kitagalleriassa sisällä oli näytteillä taiteellisen johtajan Tuomo Vuoteenoman teoksia Elämän_lanka -näytelyssä.

interventilaatio – kesänäyttely 2023

Kitan toimintaa ovat tukeneet vahvasti Ravintola Huttula luovuttamalla kiinteistönsä Haihatuksen käyttöön sekä Leader Maaseutukehitys.